Univerzální recept na domácí granolu

Granola neboli zapečené müsli je křupavou pochoutkou, která umí v kombinaci s jogurtem či mlékem zpříjemnit každé ráno. Když se však začtete do seznamu ingrediencí na zadní straně obalu, nejspíš se trochu zděsíte. Pokud navíc nemáte rádi některé potraviny – například rozinky nebo určitý typ ořechů, může se vám výběr značně zúžit. Řešení je snadné, stejně křupavé a mnohem voňavější – složení domácí granoly je zcela ve vaší režii, a tak ji můžete udělat nejen zdravější, ale i na míru vašim chuťovým pohárkům.
Suroviny:
2 šálky (asi 200 g) ovesných vloček
1 šálek doplňkových surovin (ořechy, kokos, semínka, kakaové boby, sušené ovoce, kousky čokolády, otruby, skořice, kakao…)
2 lžíce tekutého medu (nebo sirupu)
2 lžíce kokosového oleje
Postup:
- V hrnečku smíchejte olej a med. Pokud nemají optimální, tedy tekutou konzistenci, opatrně je rozehřejte ve vodní lázni.
- Do mísy nasypte všechny sypké suroviny, vlijte do nich tekutou směs a vše dobře promíchejte.
- Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozmístěte připravenou směs.
- Vložte do trouby vyhřáté na 120–150 °C, a to nejlépe na horkovzduch. Pokud směs obsahuje velký podíl ovoce, volte spíše nižší teplotu.
- Granolu pozvolna pečte asi 30-45 minut, dokud nebude téměř suchá. Během pečení směs občas lehce promíchejte.
- Hotovou granolu nechejte vychladnout a perfektně doschnout. Následně ji přemístěte do sklenice se vzduchotěsným uzávěrem.
ETA TIPY:
- Pro bezlepkovou verzi použijte například pohankové vločky.
- Větší kusy ořechů můžete nejprve nahrubo nasekat v sekáčku.
- Lyofilizované (mrazem sušené) ovoce přidejte do směsi až k závěru pečení – mohlo by se spálit či ztvrdnout.
- Čerstvé ovoce si jednoduše nasušte doma. V sušičce ETA Vital Air navíc snadno vyrobíte také domácí jogurt, který je s křupavou granolou naprosto nepřekonatelný.