Švédské masové kuličky

4 porce
60 minut
Masové kuličky zpopularizoval švédský výrobce nábytku, ale až český výrobce domácích spotřebičů usnadnil jejich přípravu. V mlýnku na maso na kuchyňském robotu ETA Gratus namelete maso velmi rychle a jednoduše a můžete tak kombinovat jednotlivé druhy masa podle chuti. Zejména děti masové kuličky milují, představují ale také vděčné večírkové jídlo nebo oběd s sebou. Servírujte je s bramborovou kaší, jemnou masovou nebo smetanovou omáčkou a brusinkovou zavařeninou.
Suroviny:
Kuličky:
500 g vepřového masa
1 vejce
85 g strouhanky
1 hrst čerstvého oregana
1 menší cibule
sůl a čerstvě mletý pepř
Omáčka:
2 lžíce sádla
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml hovězího vývaru
kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím mlýnek na maso
větší pánev
Postup:
1. Maso namelte na mlýnku robotu ETA Gratus na střední rychlost. Přidejte rozšlehané vejce, strouhanku, oregano, pepř a sůl dle chuti. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte k masu. Směs dvakrát umelte v mlýnku při střední rychlosti, promíchejte a vytvarujte z ní přibližně 20 menších kuliček.
2. Na pánvi rozehřejte sádlo a kuličky opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte je, přidejte do pánve máslo a nechte jej rozpustit. Zasypte moukou a upražte světlou jíšku. Postupně přilévejte horký vývar a vymíchejte hladkou omáčku, kterou povařte na mírném stupni do zhoustnutí. Kuličky podávejte nejlépe s bramborovou kaší, zalité masovou omáčkou.