Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

 

4 porce

 

60 minut

Masové kuličky zpopularizoval švédský výrobce nábytku, ale až český výrobce domácích spotřebičů usnadnil jejich přípravu. V mlýnku na maso na kuchyňském robotu ETA Gratus namelete maso velmi rychle a jednoduše a můžete tak kombinovat jednotlivé druhy masa podle chuti. Zejména děti masové kuličky milují, představují ale také vděčné večírkové jídlo nebo oběd s sebou. Servírujte je s bramborovou kaší, jemnou masovou nebo smetanovou omáčkou a brusinkovou zavařeninou.

Suroviny:

Kuličky:

500 g vepřového masa

1 vejce

85 g strouhanky

1 hrst čerstvého oregana

1 menší cibule

sůl a čerstvě mletý pepř

 

Omáčka:

2 lžíce sádla

1 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

300 ml hovězího vývaru

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím mlýnek na maso
větší pánev 

Postup:

1. Maso namelte na mlýnku robotu ETA Gratus na střední rychlost. Přidejte rozšlehané vejce, strouhanku, oregano, pepř a sůl dle chuti. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte k masu. Směs dvakrát umelte v mlýnku při střední rychlosti, promíchejte a vytvarujte z ní přibližně 20 menších kuliček.

2. Na pánvi rozehřejte sádlo a kuličky opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte je, přidejte do pánve máslo a nechte jej rozpustit. Zasypte moukou a upražte světlou jíšku. Postupně přilévejte horký vývar a vymíchejte hladkou omáčku, kterou povařte na mírném stupni do zhoustnutí. Kuličky podávejte nejlépe s bramborovou kaší, zalité masovou omáčkou.