Špenátové lívance

Špenátové lívance

14 lívanců

40 minut

Hledáte způsob, jak děti naučit jíst zeleninu? Špenátové lívance jsou hravou pochoutkou, kterou si zamilují malí i velcí jedlíci. Když navíc přispěcháte s příběhem o silném námořníkovi, budou všem šmakovat o to víc.

Suroviny:

3 vejce
4 hrsti čerstvého špenátu
500 ml kefíru
60 g ovesných vloček
špetka soli
50 ml javorového sirupu (případně čekankového/datlového či jiného sirupu)
1 lžička mleté vanilky (či kvalitního vanilkového aroma)
kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
150 g pohankové mouky (nebo rýžové mouky)
100 g špaldové celozrnné mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody

Postup:

1. Do nádoby mixéru či blenderu vyklepněte vejce, přidejte listy špenátu, kefír, ovesné vločky, mořskou sůl, javorový sirup, vanilku i citrónovou kůru a vše dobře rozmixujte.
2. Mouky s kypřicím práškem a sodou promíchejte ve středně velké míse.
3. Obě směsi krátce promíchejte.
4. Do sendvičovače ETA Sorento Plus vložte plotny na lívance a nechejte je rozehřát. Plotny lehce potřete rozpuštěným máslem nebo je postříkejte olejem ve spreji a na každou navrstvěte 2-3 vrchovaté lžíce připraveného těsta. Sendvičovač zavřete a počkejte asi 4 minuty. Následně lívanečky otočte a nechejte propéct další 4 minuty.
5. Hotové lívance servírujte se zakysanou smetanou a marmeládou přelité karamelovou polevou nebo s bílým jogurtem a čerstvým ovocem.