Slaná granola

Pro ty, co dávají přednost slaným snídaním anebo těm, co hledají originální prvek pro oživení salátů, obložených chlebů, pečené zeleniny i dalších dobrot, kápne do noty křupavá granola naslano. Chutná skvěle například s jogurtem nebo tvarohem spolu se zeleninou. A perfektně poslouží pro finální touch při servírování zeleninových polévkových krémů.
Suroviny:
180 g ovesných vloček
100-110 g semínek - použila jsem tyto:
40 g dýňových semínek
30 g slunečnicových semínek
20 g zlatých lněných semínek
10 g konopných semínek
10 g sezamu – mix bílého a černého
80-90 g ořechů – použila jsem tyto:
30 g pekanových ořechů
30 g vlašských ořechů
30 g mandlí
Marináda:
1 bílek
1 lžíce javorového sirupu
70 g olivového oleje
1/2 lžičky soli
1 lžička najemno pokrájeného čerstvého tymiánu
1 lžička mletého rozmarýnu
1 lžička mletého římského kmínu
1/2 lžičky sušeného česneku
čerstvě mletý pepř
špetka mletého chilli
Postup:
1. Vločky smíchejte se semínky a nahrubo nasekanými ořechy.
2. V míse vidličkou nebo metličkou prošlehejte ingredience na marinádu (pepře a chilli přidejte podle chuti).
3. Sucho směs důkladně obalte v marinádě. Rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem.
4. Pečte při 150 °C (horkovzduch) cca 30-35 minut. Během pečení každých 10 minut promíchávejte, aby se granola rovnoměrně prosušila.
5. Granolu nechte vychladnout a poté přesypejte do uzavíratelné sklenice nebo krabičky. Vydrží v suchu několik týdnů.