Ravioly s lososem
6 porcí
65 minut + odležení
Ravioly patří mezi nejčastější a nejoblíbenější druhy plněných těstovin. Těsto musí být dostatečně měkké a vláčné, aby se s ním dalo snadno pracovat. To zajistíte dobrým prohnětením surovin a odpočinutím těsta v lednici. V chladu se uvolní lepek, který se postará o pružnost těsta. Připravené těsto můžete plnit podle libosti, ale kombinace čerstvého špenátu a uzeného lososa je téměř ikonická. Podávejte s bílým vínem.
Suroviny:
Těsto:
300 g hladké pšeničné mouky typu 00 + 3 lžíce na podsypání
3 vejce
3 lžíce olivového oleje
sůl
Náplň:
200 g čerstvého špenátu
100 g uzeného lososa
85 g parmazánu + 1 lžíce na posypání
200 g ricotty
2 vejce
sůl a čerstvě mletý pepř
Omáčka:
80 g másla
6 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petržele k podávání
kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák a nástavec na těstoviny
potravinářská fólie
struhadlo
rádýlko
větší hrnec
děrovaná naběračka
větší pánev
Postup:
1. Do mísy robotu ETA Gratus prosejte mouku, přidejte vejce, olivový olej a sůl. Pomocí hnětacího háku zpracujte na nejnižší otáčky hladké těsto (zhruba 7 minut). Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 20–60 minut do lednice.
2. Mezitím připravte náplň. Špenát omyjte a přebytečnou vodu nechte okapat v cedníku. Pokrájejte ho nadrobno, lososa nakrájejte na kostičky. Parmazán nastrouhejte najemno a přisypte ke špenátu a lososu. Přidejte ricottu, vejce, sůl a pepř a důkladně promíchejte, až se vše spojí.
3. Pracovní plochu zlehka posypte moukou. Odleželé těsto rozdělte na čtyři stejně velké části. Každou protáhněte nástavcem na válení těsta robotu ETA Gratus a vyválejte ji na tenký plát (začněte na stupni 1 a pokračujte postupně až ke stupni 7). Pláty skládejte vedle sebe na pomoučenou plochu. Doprostřed dvou plátů klaďte zhruba v 2cm rozestupech 1 lžičku náplně. Překryjte zbylými dvěma pláty a okolo náplně těsto přimáčkněte, můžete ho potřít zlehka vodou, aby se těsto lépe spojilo. Pomocí rádýlka vykrajujte čtvercové ravioly.
4. Ve větším hrnci dejte vařit mírně osolenou vodu. Ravioly vložte do vroucí vody a vařte je 3 minuty, až vyplavou na hladinu. Pomocí děrované naběračky je vyjměte.
5. Mezitím připravte omáčku – v pánvi rozehřejte máslo a opékejte v něm česnek. Pokud máte rádi hodně česnekovou vůni, můžete česnek prolisovat, pokud chcete jemnější máslo, česnek jen oloupejte a opékejte v máslu celé stroužky. Přilijte olivový olej a opékejte ještě 1 minutu, česnek by neměl hnědnout. Vyjměte ho, do pánve vsypte uvařené ravioly, obalte je česnekovým máslem a podávejte posypané strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou.