Quesadilla s dýní, špenátem a avokádovou salsou

Quesadilla s dýní, špenátem a avokádovou salsou

2-3 porce / 3 quesadilly

 

 

Blogerka Martina z profilu Zdravě živená pro vás připravila recept na skvělou mexickou quesadillu. Ať už si ji vychutnáte jako teplou večeři nebo vydatnou svačinu to už je na vás, ale pokud jste milovníci zajímavých kombinací a pikantních jídel, tak si tento recept zaručeně oblíbíte. 

Suroviny:

200 g dýně Hokkaidó
olivový olej
sůl
40 g baby špenátu
120 g červených fazolí - sterilovaných
80 g sýru feta


Avokádová salsa:
1 a 1/2 zralého avokáda
1 a 1/2 lžíce limetkové nebo citrónové šťávy
sůl
1 šalotka
paprička jalapeňos
hrst čerstvého koriandru
1/2 lžičky mletého římského kmínu

K podávání:
3 celozrnné tortilly

Postup:

1. Dýni nakrájejte na malé kostky. V misce zakápněte asi 1/2 lžíce olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte 15 minut.
2. Avokádo rozmačkejte vidličkou. Zakápněte limetkovou nebo citrónovou šťávou, osolte a promíchejte. Šalotku a jalapeňos nakrájejte najemno. Koriandr nasekejte nadrobno. Šalotku, chilli papričku, koriandr a římský kmín vmíchejte do avokáda.
3. Špenát nakrájejte nadrobno a vložte do mísy. Fazole propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Ke špenátu přidejte fazole a pečenou dýni, lehce osolte. 
4. Na každou z tortill natřete do poloviny třetinu avokádové salsy. Na avokádovou salsu rozprostřete třetinu dýňovo-špenátové směsi. Posypejte částí rozdrobeného sýru feta a přiklopte. Dlaněmi lehce stiskněte a poté opatrně přendejte do sendvičovače. Několik minut zapékejte dozlatova. 
5. Servírujte například s česnekovým dipem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu.