Pečené kuře

4 porce
120 minut
Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Dobře propečené kuřátko, ideálně z volného chovu, které má dostatek zdravé svaloviny, je nesmírná dobrota. Snadný recept zvládne i naprostý začátečník a výsledkem ohromí i zkušené hospodyňky. Vypečená šťáva z hrušky, jablka a citronu dodají masu výtečnou nasládlou chuť. Podávejte s nadýchanou bramborovou kaší.
Suroviny:
1 kuře
1 citron
zhruba 50 g másla
3 snítky tymiánu
1 cibule
1 jablko
1 hruška
sůl a čerstvě mletý pepř
ETA Pečenka
potravinářský provázek
Postup:
1. Kuře omyjte a zevnitř i zvenku důkladně osolte. Citron omyjte, oloupejte kůru a dužinu rozkrojte na čtvrtiny. Vložte je do kuřete a zadní stehna svažte k sobě provázkem. Kůži na prsou a stehnech opatrně oddělte prsty od masa a vzniklé kapsy naplňte tenkou vrstvou másla. Posypte nasekaným tymiánem a vložte do nádoby pečenky prsíčky nahoru.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Jablko a hrušku oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte vše ke kuřeti a zlehka podlijte vodou. Pečte zhruba 1,5–2 hodiny (záleží na velikosti kuřete). Každou půlhodinu kuře podlijte výpekem.