Pečené kuře

Pečené kuře

 

4 porce

 

120 minut 

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Dobře propečené kuřátko, ideálně z volného chovu, které má dostatek zdravé svaloviny, je nesmírná dobrota. Snadný recept zvládne i naprostý začátečník a výsledkem ohromí i zkušené hospodyňky. Vypečená šťáva z hrušky, jablka a citronu dodají masu výtečnou nasládlou chuť. Podávejte s nadýchanou bramborovou kaší.  

Suroviny:

1 kuře

1 citron

zhruba 50 g másla

3 snítky tymiánu

1 cibule

1 jablko

1 hruška

sůl a čerstvě mletý pepř

 

ETA Pečenka

potravinářský provázek

Postup:

1. Kuře omyjte a zevnitř i zvenku důkladně osolte. Citron omyjte, oloupejte kůru a dužinu rozkrojte na čtvrtiny. Vložte je do kuřete a zadní stehna svažte k sobě provázkem. Kůži na prsou a stehnech opatrně oddělte prsty od masa a vzniklé kapsy naplňte tenkou vrstvou másla. Posypte nasekaným tymiánem a vložte do nádoby pečenky prsíčky nahoru.

 

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Jablko a hrušku oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte vše ke kuřeti a zlehka podlijte vodou. Pečte zhruba 1,5–2 hodiny (záleží na velikosti kuřete). Každou půlhodinu kuře podlijte výpekem.