Kuře Kyjev (Kotleta po-kievski)

Kuře Kyjev (Kotleta po-kievski)

 

4 porce

 

50 minut + odležení

Kuře Kyjev je považováno za historický pokrm ruské kuchyně, protože dnešní hlavní město Ukrajiny bylo od 17. století součástí ruské říše. Tahle kuřecí prsíčka v sobě snoubí křupavost řízku a zároveň šťavnatost kuřete z trouby. Náplň z bylinkového másla, smažení v trojobalu a dopečení v troubě se postarají o skvostný zážitek. Podávejte s bramborami.

 

Suroviny:

50 g parmazánu

100 g másla

2 stroužky česneku

1 lžička mleté papriky

1 hrst petrželové nati

šťáva z ½ citronu

4 kuřecí prsa bez kosti

100 g hladké mouky

1 vejce

100 g strouhanky

sůl a čerstvě mletý pepř

200 ml oleje na smažení

 

ETA Pečenka s grilovací mřížkou

silnostěnná pánev

alobal nebo potravinářská fólie

Postup:

1. Parmazán nastrouhejte najemno. V menší misce promíchejte změklé máslo, prolisovaný česnek, mletou papriku, nasekanou petrželovou nať, polovinu parmazánu a citronovou šťávu.  Pomocí stěrky přeneste směs na kus alobalu či potravinářské fólie a vytvarujte z ní váleček. Uložte ho zhruba na 30 minut ztuhnout do lednice.

2. Do kuřecích prsou udělejte v jejich nejvyšším místě úzkým nožem dlouhý zářez. Ztuhlé ochucené máslo nakrájejte na 8 plátků a do každého otvoru v kuřecích prsou vložte dva kousky. Prsa poté lehce osolte a opepřete. Obalte je dvakrát v trojobalu (mouka, prošlehané vejce, strouhanka se zbylým parmazánem) a lehce oklepejte.

3. V silnostěnné pánvi rozehřejte olej. Kuřecí prsa smažte z obou stran lehce dozlatova. Přesuňte je do pečenky s grilovací mřížkou a dopečte zhruba 20 minut dozlatova a doměkka.
 

Kuře Kyjev