Kuře Kyjev (Kotleta po-kievski)

4 porce
50 minut + odležení
Kuře Kyjev je považováno za historický pokrm ruské kuchyně, protože dnešní hlavní město Ukrajiny bylo od 17. století součástí ruské říše. Tahle kuřecí prsíčka v sobě snoubí křupavost řízku a zároveň šťavnatost kuřete z trouby. Náplň z bylinkového másla, smažení v trojobalu a dopečení v troubě se postarají o skvostný zážitek. Podávejte s bramborami.
Suroviny:
50 g parmazánu
100 g másla
2 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
1 hrst petrželové nati
šťáva z ½ citronu
4 kuřecí prsa bez kosti
100 g hladké mouky
1 vejce
100 g strouhanky
sůl a čerstvě mletý pepř
200 ml oleje na smažení
ETA Pečenka s grilovací mřížkou
silnostěnná pánev
alobal nebo potravinářská fólie
Postup:
1. Parmazán nastrouhejte najemno. V menší misce promíchejte změklé máslo, prolisovaný česnek, mletou papriku, nasekanou petrželovou nať, polovinu parmazánu a citronovou šťávu. Pomocí stěrky přeneste směs na kus alobalu či potravinářské fólie a vytvarujte z ní váleček. Uložte ho zhruba na 30 minut ztuhnout do lednice.
2. Do kuřecích prsou udělejte v jejich nejvyšším místě úzkým nožem dlouhý zářez. Ztuhlé ochucené máslo nakrájejte na 8 plátků a do každého otvoru v kuřecích prsou vložte dva kousky. Prsa poté lehce osolte a opepřete. Obalte je dvakrát v trojobalu (mouka, prošlehané vejce, strouhanka se zbylým parmazánem) a lehce oklepejte.
3. V silnostěnné pánvi rozehřejte olej. Kuřecí prsa smažte z obou stran lehce dozlatova. Přesuňte je do pečenky s grilovací mřížkou a dopečte zhruba 20 minut dozlatova a doměkka.