Pappardelle s krůtími kuličkami a žampiony

Pappardelle s krůtími kuličkami a žampiony

4 porce

70 minut
 

Masové kuličky jako z Ikey? Vyzkoušejte naši variaci z krůtího masa podle blogerky Martiny Baťhové z profilu Zdravě živená. V kombinaci s těstovinami pappardelle, žampiony a modrým sýrem jsou vynikající!       

Suroviny:

Krůtí kuličky:
 1 celozrnná houska
50 ml vlažné vody nebo mléka
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
1 žloutek
1 stroužek česneku
1 rovná lžíce najemno pokrájené šalvěje
1 rovná lžička najemno pokrájeného tymiánu
½ lžičky drceného kmínu
Sůl 
Čerstvě mletý pepř


Dále potřebujete:
300 g (hnědých) žampionů
Olivový olej
Sůl 
400 g těstovin Pappardelle
Sýr s modrou plísní


Omáčka:
200 g zakysané smetany
2 lžičky najemno pokrájené šalvěje
Sůl 

 

Postup:

1. Housku nakrájejte na drobné kostičky, pokropte vodou nebo mlékem a prsty lehce promíchejte. Nechte odstát.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi nechte zesklovatět na lžíci oleje. 
3. Maso vložte do mísy, přidejte nasáklé pečivo, cibuli, žloutek, prolisovaný česnek, šalvěj, tymián, kmín, sůl a pepř. Důkladně promíchejte. 
4. Navlhčenýma rukama vyválejte z masové směsi kuličky o velikosti asi golfového míčku. Množství vyjde na cca 20 kuliček. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte si na plechu trochu místa na žampiony.
5. Menší žampiony přepulte, větší překrojte na čtvrtiny anebo na silnější plátky. Lehce pokapejte olejem a osolte, promíchejte a rozprostřete na plech vedle masových kuliček. 
6. Kuličky a žampiony pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. 
7. Těstoviny vařte v osolené vroucí vodě al dente.
8. Než se uvaří těstoviny, promíchejte zakysanou smetanu s nakrájenou šalvějí a osolte. 
9. Těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou. Naservírujte na talíře spolu s kuličkami a žampiony. Posypejte sýrem a podávejte.