Musaka

Musaka

 

5 porcí

 

120 minut

Ochutnejte kouzlo pravého Balkánu. Musaka je tradiční řecký pokrm, který obsahuje především mleté maso, skořici, lilek a rajčata. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale použijete-li kvalitní suroviny, výsledek bude stát zaručeně za to. Musaku můžete péct v jedné velké formě nebo v několika menších mističkách, tak aby měl každý svůj zapečený masovo-zeleninový nákyp. Podávat ji můžete samotnou, nebo s bílým chlebem či tzatziki.

 

Suroviny:

Musaka:
1 lilek
sůl a čerstvě mletý pepř
6 brambor
2 cukety
1 cibule
4 stroužky česneku
½ lžičky mleté skořice
4 lžíce olivového oleje
500 g mletého hovězího masa
100 g rajčatového protlaku
400 g konzervovaných drcených rajčat
125 ml suchého červeného vína
1 bobkový list
špetka drceného nového koření

Bešamel:
100 g másla

75 g hladké mouky
1 l mléka
špetka soli
špetka muškátového oříšku

ETA Pečenka
s grilovací mřížkou
Pánev
Rendlík

Postup:

1. Lilek nakrájejte na tenké plátky, lehce je posolte a nechte vypotit přebytečnou vodu, zhruba 30 minut.

2. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je zhruba na 0,5 cm silné plátky. Cuketu nakrájejte na tenčí plátky, přibližně 0,3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte.

3. Lilek osušte papírovou utěrkou, přesuňte do misky, přidejte brambory a cuketu, posypte skořicí, zlehka osolte a promíchejte se 2 lžícemi oleje. Do pečenky vložte grilovací mřížku, na ni naskládejte zeleninu a zapékejte, dokud lehounce nezezlátne, zhruba 7–10 minut. Společně s mřížkou vyjměte zeleninu z pečenky a nechte mírně zchladnout.

4. Mezitím v pánvi rozehřejte zbylý olej a opékejte na něm cibuli zhruba 5 minut, až zesklovatí. Prolisujte česnek, přidejte mleté maso a za stálého míchání ho postupně od sebe oddělujte. Jakmile pustí šťávu, nechte ji pár minut vydusit, vmíchejte rajčatový protlak a opékejte 3 minuty. Přilijte rajčata a víno, okořeňte bobkovým listem a novým kořením a vařte za občasného promíchání na mírném stupni zhruba 20 minut.

5. Mezitím v rendlíku rozpusťte máslo, opražte na něm mouku jako při přípravě jíšky, a jakmile zezlátne, pozvolna přilévejte mléko a stále míchejte, aby nevznikly hrudky. Bešamel ochuťte solí a muškátovým oříškem a na středním stupni povařte za občasného promíchání zhruba 20 minut do zhoustnutí.

6. Do nádoby pečenky navrstvěte postupně opečené brambory, cuketu, lilek a masovou směs. Opepřete dle chuti, přelijte bešamelem a pečte zhruba 25–30 minut, až povrch zezlátne. Pokud byste chtěli musaku připravit v troubě, navrstvěte všechny suroviny do pekáče a pečte zhruba o 10 minut déle v troubě předehřáté na 180 °C.

Musaka