Boloňské lasagne

Boloňské lasagne

 

8 porcí

 

170 minut

Zapečené pláty těstovin s mletým masem, hustým bešamelem a zlatavou křupavou vrstvou parmazánu proslavil po celém světě animovaný zrzavý kocour Garfield, ale nemusel se příliš snažit – syté a zároveň lehké těstoviny milují snad všichni a v Itálii je to jediné těstovinové jídlo, které najdete mezi hlavními chody. Za tu trochu námahy to rozhodně stojí!

Suroviny:

Těstoviny:
500 g lasagní
100 g parmazánu

Maso:
3 lžíce olivového oleje
500 g směsi mletého hovězího a vepřového masa
2 mrkve
3 řapíky celeru
1 cibule
200 ml suchého červeného vína
3 lžíce rajčatového protlaku
400 g konzervovaných drcených rajčat
1 bobkový list
špetka strouhaného muškátového oříšku
150 ml mléka
sůl a čerstvě mletý pepř

Bešamel:
75 g másla

75 g hladké mouky
500 ml mléka
strouhaný muškátový oříšek dle chuti
sůl a čerstvě mletý pepř

ETA Pečenka
pánev
rendlík

Postup:

1. V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm maso dohněda. Neustále míchejte a oddělujte od sebe jednotlivé kousky. Jakmile se maso začne lehce přichytávat, přesypte ho do talíře.

2. Mrkve oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Řapíkatý celer nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pánev očistěte, přidejte 1 lžíci oleje a opečte připravenou zeleninu dozlatova. Vraťte k ní maso a podlijte ho vínem. Nechte vypařit alkohol, přidejte rajčatový protlak a 2 minuty restujte. Nakonec přimíchejte drcená rajčata a směs přelijte do nádoby pečenky. Přidejte koření a za občasného promíchání duste zhruba 1 ¼ hodiny. Přilijte mléko, osolte, opepřete a vařte ještě 15 minut.

3. Mezitím v rendlíku rozehřejte máslo a zasypte ho moukou. Za stálého míchání opékejte 2–3 minuty dozlatova. Postupně přilévejte mléko a neustále míchejte, aby nevznikly hrudky. Ochuťte muškátovým oříškem a solí a za občasného míchání povařte do zhoustnutí, zhruba 20 minut.

4. Těstoviny připravte dle návodu na obalu – obvykle se musí povařit 1 minutu ve vroucí osolené vodě.

5. Většinu omáčky přelijte z pečenky do pánve, ponechte jen trochu na dně. Stěny pečenky očistěte stěrkou. Celou plochu nádoby zaskládejte těstovinami. Zalijte vrstvou bešamelu, zakryjte těstovinami a zalijte trochou masové směsi. Stejným způsobem střídejte vrstvy, dokud nespotřebujete veškeré suroviny. Na závěr přelijte bešamelem.

6. Pečte 20 minut. Posypte strouhaným sýrem a pečte ještě 15 minut dozlatova. Nechte chvilku zchladnout a podávejte.