Mazanec
Na velikonočním stole nesmí chybět. Tradičně se pekl na Bílou sobotu, ale připravit jej můžete i během roku, když dostanete chuť na sladký bochánek s rozinkami a mandlemi. Pokud rozinky zrovna nemilujete, zkuste do těsta přidat kandovanou citrusovou kůru – krásně ho provoní a osvěží. Nezapomeňte ji ale namočit den předem do vody či rumu.
Suroviny:
80 g rozinek
150 ml rumu
150 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
3 žloutky
75 g másla
60 g krupicového cukru
500 g polohrubé mouky
3 lžičky soli
20 g mandlových lupínků
pekárna ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Rozinky namočte do rumu.
- Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažné mléko, přidejte rozdrobené droždí, žloutky, změklé máslo a cukr. Přisypte mouku a sůl a zapněte program 5 - Toustový, velikost 1 000 g, barva kůrky středně tmavá.
- Po zaznění zvukového signálu přidejte okapané rozinky a mandlové lupínky a nechte dopéct.
- Upečený mazanec nechte chladnout 10 minut v nádobě, vyklopte ho a nechte zcela vychladnout na mřížce.