Mandlové sušenky s vůní levandule

Mandlové sušenky s vůní levandule

4 porce

60 minut

Připravte si křehké mandlové sušenky s máslem, které barevným květinovým zdobením lahodí oku a krásně se rozplývají na jazyku. Recept od účastnice Food blog roku 2021, na Instagramu známé jako @jankindenik, není náročný na přípravu – zapojte do ní i vaše malé pomocníky. Při namáčení sušenek do čokolády a při zdobení květinami si užijete spoustu zábavy.

Suroviny:

120 g hladké mouky
60 g mletých loupaných mandlí (nebo mandlové mouky)
30 g moučkového cukru
1 ks žloutku
90 g másla
špetka soli
sušené jedlé květy 
100 g čokolády na namáčení (mléčná, hořká, bílá)

Postup:

1. Jako první si připravte všechny suroviny na kuchyňskou linku, alespoň hodinku před přípravou sušenek, aby máslo povolilo a vše mělo stejnou teplotu. 
2. Po hodince si do mísy dejte prosátou mouku, mandle rozemleté najemno, práškový cukr a špetku soli. Společně promíchejte, přidejte žloutek a změklé máslo. Promíchejte vařečkou a dále pokračujte rukami. Když bude vše spojené a těsto propracované, přidejte lžičku sušených květů a propracujte je do těsta. 
3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na cca 30–60 minut do lednice odpočinout. 
4. Zapněte si troubu na 180 °C. Po odpočinutí těsta ho vytáhněte z lednice. Lehce si desku posypte moukou a těsto vyválejte na cca 4 mm vysokou placku. Vykrajujte jakékoli tvary a dejte na plech s papírem na pečení. Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 7 minut – záleží, jak peče vaše trouba. Sušenky by neměly být hnědé a vysušené. 
5. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a sušenky v ní namáčejte do poloviny jejich délky. Nakonec posypte sušenými květinami a nechte zatuhnout.