Makový dort

6 až 10 porcí
60 minut + chladnutí
Pro motýla Emanuela i Makovou panenku. Jednoduchou přípravu zvládnou i děti. Nadýchaný korpus neobsahuje žádnou mouku, a tak si dort mohou vychutnat i lidé s bezlepkovou dietou. Můžete upéct jeden velký, nebo těsto rozdělit do menších formiček a každému dopřát jeho vlastní zákusek.
Suroviny:
Těsto:
55 g mandlových plátků
8 vajec
špetka soli
50 g medu
180 g mletého máku
½ lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
Krém:
250 g mascarpone
240 g lučiny
100 g medu
2 lžíce makového oleje
1 citron
1 vanilkový lusk
zhruba 100 g pikantní zavařeniny na potření korpusu
1 lžíce máku na posypání
pár jahod na ozdobení
ETA Gratus
rozevírací dortová forma
pečicí papír
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno dortové formy (nebo 6 formiček) vyložte pečicím papírem, formu zavřete a okraje papíru odstřihněte.
2. Mandlové plátky lehce pomelte. Žloutky oddělte od bílků a z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte metlou do pěny, přidejte 50 g medu, mák, pomleté mandle, prášek do pečiva a promíchejte dohladka. Opatrně zapracujte sníh a zlehka promíchejte.
3. Hotové těsto vlijte do připravené formy (nebo formiček). Pečte v předehřáté troubě 30–35 minut (v menších formičkách může stačit 20–25 minut). Zda je těsto upečené, zjistíte testem špejlí – píchněte ji do těsta a měli byste ji vytáhnout čistou a suchou nebo jen s pár drobky. Upečený korpus vyjměte a nechte vychladnout.
4. Mezitím připravte krém. Mascarpone, lučinu, med, 1 lžíci makového oleje, šťávu z půlky citronu a semínka z vanilkového lusku prošlehejte na hladký krém. Práci vám zjednoduší kuchyňský robot – použijte Flexi metlu.
5. Vychladlý korpus vyjměte z formy, podélně prořízněte a horní část položte stranou. Spodní část pokapejte zlehka makovým olejem a potřete zavařeninou. Navrstvěte na ni polovinu krému a opatrně přiklopte odloženým korpusem. Opět pokapejte zbylým makovým olejem a opatrně navrstvěte zbylý krém. Ozdobte jahodami a posypte mákem. Dortík můžete hned sníst, nebo ho uložte přes noc do lednice, těsto zvlhčí krém a chutě se více prolnou.