Kuře s jarní nádivkou

Kuře s jarní nádivkou

1 kuře

2 hodiny
30 minut

Majda z profilu Hungry Panda pro vás připravila vynikající recept na jarní klasiku. Propečené kuře s křupavou kůrkou a lehkou nádivkou zaručeně potěší každého člena rodiny. Navíc jednoduchá příprava, a přitom skvělé výsledky zajistí, že váš sváteční oběd bude perfektní a v naprosté pohodě.

Suroviny:


1 kuře
máslo
Brambory na servírování (pečené, šťouchané, bramborová kaše…)

Na potření kuřete:
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžičky sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
1 lžička provensálského koření
sůl

 

Na nádivku:
160 g celozrnného toustového chleba
3 vejce pokojové teploty
50 g čerstvých kopřiv
1 lžička nastrouhané citronové kůry
135 ml mléka

Postup:

1. Smíchejte všechny ingredience na potření kuřete. Směs dejte zatím bokem.
2. Připravte nádivku. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s mlékem.
3. Toustový chleba nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte ho s kopřivami, citronovou kůrou a žloutkem smíchaným s mlékem.
4. Ručním šlehačem vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. 
5. Vyšlehané bílky opatrně vmíchejte ke zbytku ingrediencí. Osolte.
6. Hotovou nádivku nacpěte do kuřete. Poté jej špejlí uzavřete.
7. Kuře potřete připravenou směsí. Dejte na něj kousky másla (rozhodně jím nešetřete), podlijte vodou a pečte v pekáči v troubě na 200 stupňů cca 1,5-2 hodiny. Během pečení kuře občas zkontrolujte a polijte šťávou.