Krémová dýňová omáčka na těstoviny
Zejména během podzimu je naše tělo náchylné na nachlazení, chřipky a další neduhy. Dýně vám pomůže posílit imunitu, bojovat proti infekcím a v neposlední řadě podpoří i hubnutí. Obsahuje kyselinu listovou, vitamin A, vitamin B, zdraví prospěšné omega-3-mastné kyseliny a je také zdrojem mnoha minerálních látek. S receptem na těstoviny a krémovou omáčku z dýně, který připravila Hungry Panda, si na této vitaminové bombě navíc skvěle pochutnáte.
Suroviny:
600 g dýně hokaido (očištěné)
420 g rajčat
2 velké cibule
4 velké stroužky česneku
200 g ricotty
olivový olej na zakápnutí zeleniny
dvě velké hrsti čerstvé bazalky
sůl
pepř
cca 400–500 g jakýchkoliv celozrnných těstovin
parmazán na servírování
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni nakrájejte na menší kostky, cibuli rozkrojte zhruba na osminy, rajčata také na osminy a česnek pouze oloupejte.
2. Zeleninu zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete, promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 30-35 minut.
3. Přibližně 15 minut před dopečením zeleniny začněte připravovat oblíbené celozrnné těstoviny podle návodu na obalu.
4. Upečenou zeleninu přemístěte do stolního mixéru. Přidejte ricottu a čerstvou bazalku a rozmixujte na velmi jemnou omáčku (tak, aby v ní nebyly žádné hrudky). Ochutnejte a případně dochutíme.
5. Omáčku v hrnci promícháme s uvařenými celozrnnými těstovinami.
6. Servírujte s nastrouhaným parmazánem.