Ječné kynuté lívance

Ječné kynuté lívance

14 lívanců

 

 

Tradiční kynuté lívance z ječné mouky. Příprava sice zabere o trošku více času, ale na výsledek se rozhodně vyplatí počkat. Vyzkoušejte recept podle Martiny Lancingerové z profilu Zdravě živená.

Suroviny:

200 ml mléka
15 g droždí
1 - 2 lžíce třtinového cukru
1 vejce
130 g celozrnné ječné mouky
špetka muškátového oříšku
špetka soli 

ghí na smažení

Postup:

1. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné – ne horké. Droždí rozdrobte do hlubší mísy a promíchejte s cukrem. Zalijte mlékem a pod utěrkou nechte 15 minut odpočívat. 
2. Přidejte do mísy vejce a prošlehejte metličkou. Přidejte mouku, špetku muškátového oříšku a soli. Vymíchejte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout. 
3. Rozehřátý lívanečník potřete ghí. Pozvolna opékejte lívance z obou stran. Překlápějte je ve chvíli, kdy se povrch lehce zatáhne a přestane být tekutý. 
4. Po dosmažení nechte lívance chladnout ideálně na mřížce, aby se nezapařily.