Jablečný koláč

Jablečný koláč

1 koláč

60 minut
 

Šťavnatý jablečný koláč, jaký všichni známe z amerických filmů podle blogerky Martiny Baťhové z profilu Zdravě živená. Skvěle se hodí jako víkendový moučník ke kávě nebo k snídani. Díky špaldové celozrnné mouce obsahuje více vlákniny a má jemnou oříškovou chuť. 

Suroviny:

Těsto:
200 g celozrnné špaldové mouky hladké
100 g světlé pšeničné nebo špaldové mouky hladké
80 g třtinového moučkového cukru nebo xylitolu
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
120 g povoleného másla
1 žloutek
100 ml mléka

 

Náplň:
1 kg nahrubo nastrouhaných jablek (bez slupky)
Mletá skořice
Bílek na potření

 

Můžete přidat:
rozinky

ořechy

Postup:

1. Mouky promíchejte s cukrem, kypřicím práškem a solí. Přidejte máslo, žloutek a mléko a zpracujte těsto pomocí kuchyňského robotu a háku.
2. Těsto zabalte do fólie a nechte přes noc uležet.
3. Těsto rozdělte na víceméně dva stejně velké kusy. Jeden můžete nechat o trošku větší, ale jen o malinko – bude překrývat vrstvu s jablky, takže bude potřeba vyválet tento horní plát o trochu větší.
4. První část těsta vyválejte na pomoučeném vále na obdélník velký cca 30x34 cm, silný asi 2 mm. Nastrouhaná jablka vymačkejte a rozprostřete na těsto. Okraje 2 – 3 cm nechte volné. Jablka poprašte skořicí. Můžete lehce posypat cukrem, oříšky nebo rozinkami.
5. Rozválejte i druhý kus těsta (tedy o malinko větší) a překryjte jím plát s jablky. Okraje přitiskněte k sobě a zatočte, abyste koláč utěsnili. Povrch párkrát propíchněte vidličkou a potřete bílkem.
6. Pečte při 190 °C 30 minut dozlatova.