Hřejivé burgundské hovězí

Hřejivé burgundské hovězí

 

4 porce

 

90 minut

Ikona francouzské gastronomie se z prostého venkovského pokrmu vyšplhala na kulinářský piedestal setrvalým vylepšováním zkušenými hospodyněmi i michelinskými šéfkuchaři. Tužší hovězí maso delší lázní v kvalitním červeném víně nádherně změkne a rozvoní se, k čemuž mu dopomůžou i drobné restované žampiony, poctivá slanina a základ z kořenové zeleniny. Pokrm bude tak excelentní, jak dobré víno vyberete. Vezměte alespoň tři láhve, jednu přilijete k masu, druhou zdegustujete, zatímco se bude péct a třetí budete podávat k jídlu. 

Suroviny:

1 mrkev
¼ celeru
1 cibule
1 řapík celeru

100 g anglické slaniny
3 stroužky česneku
1 kg hovězího zadního masa

3 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
750 ml burgundského červeného vína
500 ml hovězího vývaru

1 snítka tymiánu
1 snítka rozmarýnu
2 bobkové listy
100 g žampionů
100 g másla
1 hrst hladkolisté petržele

sůl a čerstvě mletý pepř

multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro

Postup: 

  1. Mrkev, celer a cibuli oloupejte a i s řapíkatým celerem nakrájejte na kousky. Slaninu nakrájejte na malé kostičky. Česnek oloupejte.
     
  2. Hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte ho a opepřete. Hrnec zapněte na program Vaření bez víka, rozehřejte v něm olej a maso na něm ze všech stran zprudka orestujte dozlatova. Vyjměte, odložte stranou a do hrnce vsypte slaninu, kterou také zprudka orestujte. Ke slanině přidejte mrkev, celer, řapíkatý celer, cibuli a prolisovaný česnek. Vše společně restujte zhruba 5 minut a poté přimíchejte rajčatový protlak. Ještě pár minut opékejte.
     
  3. Do hrnce přilijte víno a nechte jej vyvařit na polovinu, trvá to zhruba 15–20 minut. Přilijte vývar, maso vložte zpět do hrnce, přidejte tymián, rozmarýn a bobkový list. Ukončete program bez víka, víko nasaďte na hrnec a zapněte program Tlakové vaření na 60 minut.
     
  4. Žampiony očistěte a přepulte. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a orestujte žampiony dozlatova.
     
  5. Po skončení programu hrnce odpusťte páru. Vyjměte bylinky a bobkový list. Přimíchejte zbylé máslo a podávejte ozdobené nasekanou petrželkou s restovanými žampiony. Vhodnou přílohou jsou například šťouchané brambory.