Galeta s jahodami a rozmarýnem

Galeta s jahodami a rozmarýnem

4 kusy

60 minut

Vneste do vaší letní kuchyně francouzský šarm. Originální recept od Josefa & Terezy je smyslnou kombinací jahod a voňavého rozmarýnu. Tento recept potěší choťové pohárky každého gurmána.   

Suroviny:

Těsto: 
250 g hladké mouky
100 g studeného másla
45 g vody
40 g olivového oleje
1 g soli


Náplň:
1 kg jahod

Na dokončení:
30 g olivového oleje
50 g cukru krupice
několik snítek rozmarýnu

Postup:

1. Do mísy dejte hladkou mouku, kousky studeného másla a sůl a vypracujte drobenku.   
2. Poté přidejte studenou vodu a olej a krátce zamíchejte do pevného těsta.  
3. Ihned rozdělte na čtyři stejné díly. Každý rozválejte na pomoučené ploše do tvaru kruhu o průměru asi 20 cm. Rozvalené těsto přeneste na plech s pečicím papírem, do středu dejte čtvrtinu jahod a kraje přes ně lehce přehněte.
4. Takto zpracujte veškeré těsto a jahody. Těsně před pečením ohnuté okraje potřete olivovým olejem a posypte hrubým cukrem. Pečte v rozehřáté troubě při 170 °C asi 30 minut, nebo dokud nejsou okraje zlaté a spodek propečený. Nejlépe chutnají ještě vlažné. 


TIP: Tenthle ten si musíte zkusit i v sezóně meruněk, anebo rynglí. Pro extra texturu můžete dát na ovoce nahrubo nasekané pistácie nebo lískové ořechy. Také do těsta přidejte kůru z jednoho citrónu. Z uvedeného množství těsto vytvoříte jeden rodinný koláč, který bude mít pro mě asi 30 cm. Určitě nešetřete náplní, která se během pečení velmi vypeče a zredukuje.


ZDROJ: Čas na pečení, Tereza Bebarová a Josef Maršálek