Fazolové brownies s datlemi

Tento zdravý dezert vás dostane svou podmanivou kakaovou chutí. Fazolí v těstě se vůbec neobávejte – po upečení nejsou znatelné, tedy alespoň ne tak, aby to bylo nežádoucí. Díky datlím a jablečnému pyré se navíc snadno obejdete bez klasického cukru.
Suroviny:
300 g uvařených červených fazolí
250 g datlí bez pecek
125 g neslazeného jablečného pyré
3 domácí či BIO vejce
50 g kvalitního kakaového prášku
½ lžičky soli
¾ lžičky jedlé sody
hrst ořechů na ozdobu (nejlépe se hodí vlašské či pekanové)
Postup:
- Troubu předehřejte na 175 °C a připravte si čtvercovou formu o rozměrech asi 20 x 20 cm. Pečlivě ji vymažte vhodným tukem nebo vyložte pečicím papírem.
- Ve výkonném stolním mixéru rozmixujte do hladka fazole, datle, jablečné pyré, vejce, kakao a sůl. Následně přimíchejte sodu a těsto rovnoměrně rozprostřete do připravené formy. Můžete posypat nasekanými ořechy.
- Pečte asi 25 minut. Brownies by mělo být na povrchu pevné, uvnitř však stále zůstává vlhké a vláčné. Následně rozkrájejte na jednotlivé porce a servírujte se šlehačkou či zmrzlinou.