Carrot cake kuličky na 2 způsoby

Carrot cake kuličky na 2 způsoby

25 kuliček

53 minut
 

Mrkvový dort je obecně velice populární dezert. Aby ne. Šťavnatá mrkev ve spojení s křupavými ořechy a voňavým kořením mají co do sebe! Ale ne vždy se chceme pouštět do pečení velkého dortu. A proto je skvělé mít po ruce řešení, jak chutě na carrot cake zahnat i v miniaturní podobě. Zkusit to můžete hned ve dvou variantách. Obě jsou zdravé a chuťové pohárky uspokojí v maximální míře.    

Mrkvové kuličky z pečeného piškotu:

SUROVINY:

Piškot:
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
sůl

70 g xylitolu (nebo cukru)
60 g celozrnné špaldové mouky hladké

Dále potřebujete:
50 g pekanových ořechů

200 g najemno nastrouhané mrkve
1/2 lžíce citrónové šťávy
1 lžička mleté skořice
1-2 lžičky vanilkové pasty

bílá čokoláda na obalení

POSTUP:

1. Vyšlehejte bílky s malou špetkou soli do hustého sněhu.  
2. Žloutky vyšlehejte s xylitolem do pěny. 
3. Do žloutkové pěny zlehka vmíchejte sníh. Pak opatrně vmíchejte prosátou mouku.
4. Těsto rozetřete stěrkou na plech vyložený pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy (silné asi 1,5-2 cm). Pečte při 180 °C 8 minut dozlatova. Nechte zchladnout.
5. Korpus natrhejte na malé kousky a spolu s pekanovými ořechy vložte do mixéru. Mixujte nadrobno. Poté přidejte najemno nastrouhanou mrkev, citrónovou šťávu, mletou skořici a vanilkovou pastu a krátce mixujte, aby se ingredience propojili v kompaktní hmotu. 
6. Z těsta rukama vyvalujte kuličky. Uložte do lednice.
7. Vychlazené kuličky máčejte v bílé čokoládě. Skvělá je čokoláda s příměsí mleté vanilky.
8. Uchovávejte v lednici v uzavíratelné krabičce. Spotřebujte do 3 dnů.

Mrkvové kuličky z ovesných vloček:

SUROVINY:

200 g jemných ovesných vloček
180 g najemno nastrouhané mrkve
60 g javorového sirupu
80 g polotučného tvarohu
20 g kokosového tuku
1/2 lžíce citrónové šťávy
1-2 lžičky vanilkové pasty
1 lžička mleté skořice

70 g mandlové mouky
kokos na obalení

POSTUP:

1. Do mixéru vložte ovesné vločky, mrkev, sirup, tvaroh, rozpuštěný (ale zchladlý) kokosový olej, citrónovou šťávu, vanilkovou pastu a mletou skořici a mixujte, dokud se ingredience nepropojí. Vznikne lepivější hmota. Zahustěte mandlovou moukou a mísu zakryjte fólií. Nechte přes noc uležet.  
2. Z těsta vyvalujte kuličky a obalujte je ve strouhaném kokosu. 
3. Uchovávejte v lednici v uzavíratelné krabičce. Spotřebujte do 3 dnů.