Celozrnné dýňové vafle

Celozrnné dýňové vafle

4 porce

15 minut

Využili jste dýni na polévky, kaše, rizota, saláty, omelety a už vás nenapadá, jak jinak ji využít? Vyzkoušejte recept od Hungry Panda, která ji připravila na sladko. Kořeněné dýňové vafle se zázvorem a skořicí vám přinesou do kuchyně sladký nádech podzimu. Díky hladkému těstu získají vafle jemnou konzistenci a budou se rozplývat na jazyku. Na talíři je můžete podle chuti dozdobit smetanou, oříškovým máslem nebo ovocem.

Suroviny:

185 g celozrnné špaldové, nebo ovesné mouky
70 ml oblíbeného mléka
270 g dýně
2 středně velká vajíčka
1,5 lžičky skořice
½ lžičky sušeného zázvoru
½ sáčku kypřícího prášku do perníku
3 lžíce třtinového cukru
tuk na vymazání vaflovače
cokoliv na servírování - např. ricotta, zakysaná smetana, jogurt, oříšky, oříškové máslo, ovoce, sirupy...

Postup:

1. Dýni nakrájejte na kostičky, uvařte a rozmixujte ve stolním mixéru do hladkého pyré. Pyré nechejte alespoň 15 min vychladnout.
2. V míse smíchejte nejdříve sypké ingredience, tedy 185 g celozrnné špaldové, nebo ovesné mouky, 1,5 lžičky skořice, ½ lžičky sušeného zázvoru, ½ sáčku kypřícího prášku do perníku a 3 lžíce třtinového cukru.
3. K sypkým ingrediencím vmíchejte 70 ml oblíbeného mléka, 2 středně velká vajíčka a dýňové pyré. Za pomocí ručního šlehače připravte hladké těsto.
4. Rozehřejte sendvičovač ETA Sorento s plotýnkami na vafle a vytřete jej tukem.
5. Na rozehřáté plotýnky nalijte dostatek těsta a opékejte dozlatova asi 6 minut. 
6. Servírujte s čímkoliv, co máte rádi.