Bramborové placky

Bramborové placky

4 porce

60 minut

Velmi jednoduché na přípravu, a přitom tak chutné – bramborové placky se dají využít nejen jako příloha, ale fantastické jsou i samotné. Dají se plnit povidly nasladko, potřít máslem nebo sádlem. Typická vůně a chuť placek, opečených na sucho je řadí mezi oblíbené a návyková jídla. Vyzkoušejte recept od soutěžícího z Food blogu roku 2021, na Instagramu přispívající pod účtem @_s.p.o.l.u_.

Suroviny:

1 kg brambor
250 g polohrubé mouky
sůl
náplň dle chuti

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce a nechte klidně i přes vychladnout.
2. Poté je oloupejte a najemno nastrouhejte.
3. Rozprostřete brambory na kuchyňskou linku, zasypejte moukou a osolte – solí nešetřete. Mělo by vám vzniknout celistvé těsto, podle citu můžete případně přidat i více mouky.
4. Opékejte na sucho na pánvi, nejlepší ale byly vždy přímo na plotně. Opékejte, dokud neuvidíte opečené puchýře
5. Poté otočte na druhou stranu a počkejte, než se placka nafoukne – propíchněte ji jemně stlačte.
6. Můžete je plnit nasladko, například povidly nebo i naslano jako příloha. Výborné jsou také jednoduše jen potřené rozpuštěným máslem a skvěle se k tomu hodí hrnek Cara s mlékem.