Baba ganoush

Baba ganoush

4 porce

 


 

Už samotný název napovídá, že tato lilková pomazánka nebo dip pocházejí ze zemí Blízkého východu. Originální verze se připravuje pečením lilku na ohni, proto má pěkně kouřové aroma. Můžete ho do baba ganoush dodat pomocí tekutého kouře nebo uzené soli.      

Suroviny:

3 lilky (1,2-1,3 kg)
2 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
2 plné lžíce tahini pasty (50 g)
1 lžička mletého římského kmínu
sůl
olivový olej

K podávání:
mletá uzená paprika
chilli vločky
čerstvý koriandr nebo petrželka
pita chléb
zelenina

Postup:

1. Lilky propíchněte několikrát vidličkou kolem dokola. Položte na plech a vložte do trouby rozpálené na 250 °C. Pečte 40-45 minut. Lilky mezitím uvnitř změknou a na povrchu zkrabatí. Upečené lilky nechte zchladnut (není třeba nechat vychladnout úplně).
2. Lilky zbavte stopek a rozřízněte podélně napůl. Lžící vydlabejte dužinu a tu najemno nasekejte nožem. Slupku vyhoďte. Dužinu lilku vložte do mísy.
3. Lilek zakápněte citronem, ochuťte prolisovaným česnekem, tahini pastou, římským kmínem a solí. Podle potřeby zakápněte olejem. Dobře promíchejte a můžete servírovat nebo uložte do lednice. Spotřebujte do 2 dnů. 
4. Podávejte zakápnuté olivovým olejem, poprášené mletou uzenou paprikou a chilli vločkami. Můžete doplnit i kořením dukkah nebo za’atar. Servírujte s pita chlebem nebo jiným pečivem a nakrájenou zeleninou podle chuti.