Pomoc, ztratil se mi mixér!

Food bloggerka, autorka kuchařky Sladká první republika, kuchařky pro psy Neštěkej a jez! a projektu Retrovaření vyzkoušela, jaké to je přijít na měsíc o ruční mixér.
Ačkoliv jsme doma jenom tři, vařím každý den jedno až dvě jídla a několikrát do týdne peču. Ruční šlehač mi tak trochu přirostl k ruce. Když musel do opravny, vzala jsem to jako výzvu, o kolik času se prodlouží příprava jednotlivých pokrmů. O tom, že by se dalo žít bez mixéru, jsem vůbec nepřemýšlela. Po měsíčním testu mám jasno – pokud vaříte víc než čaj a chleba s máslem, mixér práci nejen urychlí, ale hlavně usnadní a vaření a pečení si zamilujete.
Třete do pěny
Už deset let zkoumám jídlo z období první republiky a s nadšením zkouším dobové recepty z kuchařek nebo ručně psaných sešitků. U piškotů a bábovek se velmi často objevuje rada třete do nadýchané pěny nebo třete dvacet minut. Metličky mixéru to zvládnou za pět minut i z tužšího másla, ručně je třeba zvolit jiný postup. Máslo nechávám změknout (20 minut na kuchyňské lince stačí v létě, v zimě potřebuje i 40 minut). Přisypu cukr a rychlým krouživým pohybem metlou společně prošlehávám. Po dvou minutách potřebuju pauzu a směs v míse téměř nezměnila konzistenci. Jedu dalších pět minut v rychlém tempu a máslo se začne pozvolna spojovat s cukrem. Po dvaceti minutách s rukou jak po boxérském zápase prohlašuji máslo s cukrem za dostatečně promíšené a můžu pokračovat se zašleháním vajec. Sníh si nechám na příště. Zhruba po hodině, hodině a půl příprav je těsto v troubě a já jsem zralá na sprchu.
Nadýchaný sníh
Sníh představuje ještě větší oříšek, pro správnou lehkost je třeba míchat metlou určitou rychlostí. Po několika pokusech s náklonem metly oproti míse, rychlostí pohybu i množstvím bílků to docela vychytám, ale asi jsem si uhnala tenisový loket. Úskalí přichází v závěru – ručně šlehaný sníh nezůstává tak dlouho pevný jako našlehaný mixérem, a tak se po malé chvíli začnou oddělovat bílky vespodu a je třeba celý proces zopakovat. Recepty, které vyžadují ušlehat sníh z bílků, odkládám, až se mixér vrátí domů.
Krémové polévky
Nástavec ponorný mixér můžete nahradit vidličkou, šťouchadlem na brambory a pasírkou. Krom toho, že to zabírá docela hodně místa, vyžaduje to i jistou dávku trpělivosti. Uvařenou zeleninu nejprve rozmačkáte v polévce a pak ji propasírujete přes husté síto tak, že z ní zbyde hladký krém. Výsledek je okouzlující, ale v sítu zůstane dost pevné složky a také musíte zeleninu uvařit víc doměkka, abyste ji bez potíží rozmačkali. Ochudíte se tak o cenné vitaminy, nemluvě o tom, že rozmixovat polévku dohladka trvá s ponorným mixérem zhruba 5 minut, a tak ji nemusíte prohřívat, ale rozmačkání a pasírování zabere nejméně 20 minut, a je třeba výsledný krém znovu zahřát. Následné skladování je z hlediska hygieny docela problematické.
Dětské kašičky
Když byl můj syn malý, mixovala jsem mu jídlo první tři měsíce každý den, než mu narostly zuby a mohl ho kousat. Dnešním trendem je nechat děti žužlat ovoce a zeleninu bezzubými dásněmi a jídlo jim jen nahrubo rozmačkat vidličkou, takže mixér by mi v tomto případě asi nechyběl. Než jsem si ale pořídila smoothie mixér, mixovala jsem takto bylinky na pesto nebo ovoce do zmrzliny a jíst jednotlivé suroviny zvlášť by asi nikomu nechutnalo.
Verdikt
Za měsíc bez mixéru jsem si uvědomila, jak moc a mimoděk ho vlastně používám. Krátce něco promixovat nebo rychle ušlehat dělám skoro automaticky. Bez mixéru se příprava jídla prodloužila zhruba dvojnásobně a hlavně byla dost vyčerpávající. Při představě, že ženy ještě v padesátých letech dělaly všechno ručně, obdivuji jejich výdrž a sílu. Taková piškotová roláda k odpolední kávě vyplnila svou přípravou celé dopoledne. Není divu, že se pekla jen o víkendu.