Máte v chladničce pořádek?

Kam patří syrové maso, proč nemíchat ovoce se zeleninou, jak skladovat bylinky. Ačkoliv má lednici v kuchyni drtivá většina Čechů, málokdo ví, jak do ní potraviny správně poskládat. Přitom využitím různých teplot i přihrádek můžete jídlo udržet čerstvé mnohem déle a předejdete i případným nepříjemným zažívacím obtížím. Přečtěte si jednoduché tipy, jak používat chladničku správně.
Jednoduché tipy, které pomohou udržet jídlo čerstvé
Podle statistik až třetina veškerého jídla na světě skončí v koši. Aniž by ho někdo ochutnal. Průměrný Čech tak vyhodí do popelnice okolo dvaceti tisíc korun ročně jen v prošlých potravinách. Na vině je přitom obvykle jen neznalost, jak jídlo správně uchovávat. Jak tedy poskládat nákup a zbytky z nedělního oběda, aby vám v chladničce dlouho vydržely?
Základní pravidlo, které byste měli respektovat, je správné rozmístění do polic a přihrádek. Díky našemu taháku už v tomto nikdy nebudete chybovat. Druhý trik, jak neplýtvat a jíst jen čerstvé potraviny, je sledovat datum spotřeby. Jogurty či třeba uzeniny, u kterých se blíží termín spotřeby, posuňte dopředu. Sáhnete tak později automaticky po tom, co má být snědeno první.
Udržujte lednici poloprázdnou
Lednice by nikdy neměla být zaplněná po okraj. Vzduch v ní totiž musí neustále proudit. Což jde v policích praskajících ve švech jen těžko. Navíc vás přeplněná chladnička vyjde dráž. Musí totiž více chladit a spotřebovává tak i větší množství energie. A o tom, že najít rychle v plné lednici jakoukoliv věc, je téměř nemožné, asi mluvit nemusíme. Je-li vám tedy chladnička malá, vyplatí se vyměnit ji za větší model. Zejména rodiny s více dětmi pak ocení takzvané americké chladničky, které mají dvoje dveře a pojmou násobně víc potravin.
Exotické ovoce i cibuli nechte venku
Někdo dává do chladničky všechno v přesvědčení, že tím prodlouží životnost potravin. Některým přitom chlad může vyloženě uškodit. Co tedy do lednice nepatří? Například pečivo. To zabalte do utěrky a umístěte do chlebníku. Pokud ho máte moc, část zamrazte. Po rozpečení v troubě bude chutnat zase jako nové. Do lednice nepatří ani exotické ovoce a většina lokálního ovoce, které většinou ještě dozrává. Banány, mango či ananas vám tak zůstanou tvrdé a budou postrádat potřebný cukr, pokud je dáte chladit. Na lince nechejte dozrát například i rajčata. Cibuli, brambory či jablka raději umístěte do sklepa nebo tmavé chladnější komory.
ETA TIP: NAUČTE SE MRAZIT. ZÍSKÁTE CHUTNÉ JÍDLO DO ZÁSOBY A UŠETŘÍTE
Čistota je půl zdraví
A u chladničky to platí dvojnásobně. Pravidelný úklid by měl zahrnovat odstranění plesnivých či zkažených potravin, vytření všech poliček a přihrádek, a případné rozmrazení lednice. Zbytky hotových jídel byste měli spotřebovat nejpozději do dvou dnů. Potraviny bez obalu byste měli umístit do krabiček, na talíře či do misek a nenechat je povalovat na poličkách jen tak. V žádném případě pak nikdy nenechávejte syrové maso v blízkosti potravin určených ke konzumaci. Takový sýr položený hned vedle masa vám může způsobit velmi nepříjemné zdravotní problémy.