Máte v chladničce pořádek?

Máte v chladničce pořádek?

Kam patří syrové maso, proč nemíchat ovoce se zeleninou, jak skladovat bylinky. Ačkoliv má lednici v kuchyni drtivá většina Čechů, málokdo ví, jak do ní potraviny správně poskládat. Přitom využitím různých teplot i přihrádek můžete jídlo udržet čerstvé mnohem déle a předejdete i případným nepříjemným zažívacím obtížím. Přečtěte si jednoduché tipy, jak používat chladničku správně. 

Jednoduché tipy, které pomohou udržet jídlo čerstvé

Podle statistik až třetina veškerého jídla na světě skončí v koši. Aniž by ho někdo ochutnal. Průměrný Čech tak vyhodí do popelnice okolo dvaceti tisíc korun ročně jen v prošlých potravinách. Na vině je přitom obvykle jen neznalost, jak jídlo správně uchovávat. Jak tedy poskládat nákup a zbytky z nedělního oběda, aby vám v chladničce dlouho vydržely? 

Základní pravidlo, které byste měli respektovat, je správné rozmístění do polic a přihrádek. Díky našemu taháku už v tomto nikdy nebudete chybovat. Druhý trik, jak neplýtvat a jíst jen čerstvé potraviny, je sledovat datum spotřeby. Jogurty či třeba uzeniny, u kterých se blíží termín spotřeby, posuňte dopředu. Sáhnete tak později automaticky po tom, co má být snědeno první.

Americká lednice ETA

Udržujte lednici poloprázdnou

Lednice by nikdy neměla být zaplněná po okraj. Vzduch v ní totiž musí neustále proudit. Což jde v policích praskajících ve švech jen těžko. Navíc vás přeplněná chladnička vyjde dráž. Musí totiž více chladit a spotřebovává tak i větší množství energie. A o tom, že najít rychle v plné lednici jakoukoliv věc, je téměř nemožné, asi mluvit nemusíme. Je-li vám tedy chladnička malá, vyplatí se vyměnit ji za větší model. Zejména rodiny s více dětmi pak ocení takzvané americké chladničky, které mají dvoje dveře a pojmou násobně víc potravin.

Exotické ovoce i cibuli nechte venku

Někdo dává do chladničky všechno v přesvědčení, že tím prodlouží životnost potravin. Některým přitom chlad může vyloženě uškodit. Co tedy do lednice nepatří? Například pečivo. To zabalte do utěrky a umístěte do chlebníku. Pokud ho máte moc, část zamrazte. Po rozpečení v troubě bude chutnat zase jako nové. Do lednice nepatří ani exotické ovoce a většina lokálního ovoce, které většinou ještě dozrává. Banány, mango či ananas vám tak zůstanou tvrdé a budou postrádat potřebný cukr, pokud je dáte chladit. Na lince nechejte dozrát například i rajčata. Cibuli, brambory či jablka raději umístěte do sklepa nebo tmavé chladnější komory.

ETA TIP: NAUČTE SE MRAZIT. ZÍSKÁTE CHUTNÉ JÍDLO DO ZÁSOBY A UŠETŘÍTE

Čistota je půl zdraví

A u chladničky to platí dvojnásobně. Pravidelný úklid by měl zahrnovat odstranění plesnivých či zkažených potravin, vytření všech poliček a přihrádek, a případné rozmrazení lednice. Zbytky hotových jídel byste měli spotřebovat nejpozději do dvou dnů. Potraviny bez obalu byste měli umístit do krabiček, na talíře či do misek a nenechat je povalovat na poličkách jen tak. V žádném případě pak nikdy nenechávejte syrové maso v blízkosti potravin určených ke konzumaci. Takový sýr položený hned vedle masa vám může způsobit velmi nepříjemné zdravotní problémy.