Horkovzdušná fritéza: jak smažit zdravěji?

Horkovzdušná fritéza: jak smažit zdravěji?

Křupavé bramborové hranolky, smažený sýr upečený dozlatova, šťavnaté kuřecí řízečky. Přestože asi všichni víme, že fritování nepatří k nejzdravějším způsobům přípravy jídel, jsou právě tyhle dobroty to, proč si fritování jen neradi odpouštíme. Máme pro vás ale dobrou zprávu. Díky horkovzdušným fritézám můžete smažit o mnoho zdravěji. Křupavé řízečky zůstanou nadále dokonalé, a navíc ji můžete využít také na ohřívání jídel nebo na pečení. Nevěříte? 

Oproti klasickým fritézám, ve kterých se pokrmy připravují v olejové lázni, horkovzdušné fritézy pracují s proudícím vzduchem, který je zvlhčen jen malým množství oleje nebo tuku. Horký vzduch ve fritéze pravidelně cirkuluje, nepřepaluje se a díky chytrým konstrukcím fritéz nepřipaluje ani připravované pokrmy. 

Klasická fritéza vs. horkovzdušná fritéza

Jak to funguje? 

Horkovzdušná fritéza má uvnitř topné těleso a ventilátor. Vzduch ohřátý na teplotu od 80 °C do 200 °C díky ventilátoru proudí rovnoměrně uvnitř fritézy a smaží pokrmy svým prouděním. Potraviny se tak smaží rovnoměrně a nepřipalují se. Pro větší křupavost stačí přidat pár kapek oleje.  

Proudění horkého vzduchu má kromě úspory tuku a zdravějšího smažení ještě jednu velkou výhodu. Horkovzdušné fritéze můžete bez obav svěřit ohřívání jídel nebo dokonce pečení a grilování.

Co se dá připravit v horkovzdušné fritéze?

  • hranolky bramborové nebo zeleninové, krokety, americké brambory,
  • smažené sýry nebo řízky,
  • cibulové kroužky,
  • rybí prsty nebo obalované ryby, losos,
  • zeleninové chipsy,
  • dortové korpusy,
  • muffiny,
  • slané a sladké koláče,
  • grilovaná kuřecí křídla nebo kuře,
  • mnoho dalšího.

S horkovzdušnou fritézou můžete připravovat dietnější pokrmy, které jsou vhodné i pro děti nebo pro ty z rodiny, kdo mají citlivější zažívání. Kromě minima použitého tuku si totiž můžete vybrat i to, jaký typ oleje nebo tuku na smažení použijete. Kromě klasického řepkového nebo slunečnicového oleje to může být olej olivový, kokosový nebo třeba sezamový. Protože není potřeba velké množství oleje, a navíc ho nemusíte rozehřívat na velkou teplotu, můžete vybrat i zdravější oleje s nižším kouřovým bodem, tedy teplotou, kdy se začne přepalovat. Jak vybrat olej na smažení se dočtete v našem článku Na čem smažit? Začněte výběrem správného oleje.. 

 

5 důvodů proč vyměnit klasickou fritézu za horkovzdušnou

1.  Smažíte zdravěji a bez zápachu
Snad největší výhodou horkovzdušných fritéz je to, že můžete připravovat pokrmy zdravěji. Smažení tu probíhá díky horkému vzduchu a příprava pokrmů vyžaduje jen pár kapek oleje. Navíc si můžete zvolit olej sezamový nebo jiný, takže vaříte zdravěji. Velkou výhodou je také to, že nemusíte větrat nepříjemný zápach přepáleného oleje, ani ho pak likvidovat do sběrných nádob na olej nebo znečišťovat odpady.

2.   Umí i ohřívat, grilovat a péct
Kromě fritování umí moderní horkovzdušné fritézy ohřívat pokrmy, ale poradí si také s pečením nebo grilováním. Jediný přístroj na vaší kuchyňské lince tak zastane spoustu práce a ušetří vám místo.

 

3.  Ušetříte čas – při údržbě i nahřívání
Díky snadné a rychlé údržbě je horkovzdušná fritéza oblíbená snad ve všech domácnostech. Vnitřní povrchy jsou z nepřilnavého materiálu a většina tekutiny se odpaří do odkapní nádoby, kterou stačí opláchnout. Horkovzdušné fritézy se také mnohem rychleji nahřívají, takže nemusíte na nic čekat   

4.  Bezpečné používání
Při každém fritování v klasické fritéze je někde vzadu v každém z nás zapnutá kontrolka, která hlásí Pozor, vroucí olej! Horkovzdušné fritézy vás této obavy snadno zbaví.

5.  Bez přepáleného tuku
Pro stravu naprosto nevhodný je přepálený tuk, který vzniká v klasických olejových fritézách. Díky horkému vzduchu vaříte zdravěji a bez strachu z karcinogenů, které při přepalování oleje vznikají.

Jak vybírat horkovzdušnou fritézu? 

Zamyslete se nad tím, jak velké porce jídel budete ve fritéze připravovat, a podle toho zvolte objem smažicí nádoby. Pro čtyřčlennou rodinu si pohodlně vystačíte s nádobou o objemu do 4 litrů. 

Moderní horkovzdušná fritéza by měla mít praktický časovač, odkapávací nádobu, která se dá snadno oddělit od zbytku přístroje, tepelně izolované držadlo, protiskluzové nožky a plynulé nastavení teploty. 

Elegantním řešením je třeba horkovzdušná fritéza ETA Formio, která se bude navíc příjemně vyjímat na lince.