Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta

Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta

6 knedlíků

 


 

Knedlíky, co vás odpálí! Věřte, že knedlíky z odpalovaného těsta bude radost připravovat i jíst. Těsto má skvělou konzistenci, nelepí se, takže budete moct s "čistýma rukama" vyvalovat pěkně hladké knedlíčky, které si zachovají svůj tvar i po vaření a do krku sklouznou jedna báseň.       

Suroviny:

Těsto:
300 ml mléka
60 g másla
špetka soli
špetka cukru
250 g hrubé mouky
2 vejce
6 meruněk (menší kusy)

K podávání:
máslo
měkký tvaroh
pevný tvaroh na strouhání
ořechy
cukr

Postup:

1. Mléko, máslo, špetku soli a cukru vložte do hrnce. Občas promíchejte a zahřejte k bodu varu.
2. Do vroucí tekutiny vsypte mouku a míchejte. Míchejte těsto asi minutu. Těsto by se mělo přestat lepit na vařečku a na dně hrnce bude napečená krustička.
3. Těsto přendejte do hnětací mísy a na robot nasaďte hák. Těsto míchejte, dokud nebude jen vlažné. V horkém těstě by se srazila vejce. Během míchání kontrolujte, zda se nenalepilo těsto na stěny, případně odlepte stěrkou. 
4. Vejce vidličkou prošlehejte. Postupně přidávejte vejce k těstu - asi na třikrát. Nechte vždy chvíli zapracovat a přilijte další. Hotové těsto ještě trochu propracujte rukama. 
5. Dejte si vařit vodu do vyššího hrnce. Meruňky zbavte pecek. Nejlépe to půjde naříznutím v místě „vrásky“. Pecku snadno vyndáte a meruňka bude stále vcelku.
6. Meruňky zabalte do těsta a poté vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte 8 minut. Knedlíky jsou hotové asi 2 minuty poté, co vyplavou na hladinu. 
7. Hotové knedlíky vyndejte na talíř a potřete máslem.
8. Knedlíky podávejte s (oslazeným) měkkým tvarohem, nastrouhaným nebo rozmačkaným tvarohem, ořechy, cukrem, rozpuštěným máslem.