Kefírové lívance

Kefírové lívance

10 lívanců

30 minut

 

Máte chuť na nadýchané lívance, ale chybí vám droždí? Žádný problém! Vyzkoušejte kouzlo kefíru, který těsto příjemně zvláční a nakypří. S multifunkčním sendvičovačem Sorento Plus se navíc obejdete i bez lívanečníku či pánve – jednoduše ho zaklapnete a za pár minut můžete podávat.

Suroviny:

400 g kefíru
2 vejce
2 lžíce (cca 50 g) javorového sirupu (příp. agáve, rýžového či čekankového sirupu nebo medu)
3 lžíce chia semínek
1 lžička mleté vanilky (či kvalitního vanilkového aroma)
špetka soli
kůra z 1 bio citrónu
150 g pohankové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička jedlé sody

Na ozdobu:
šlehačka/tvaroh/zakysaná smetana/jogurt čerstvé ovoce podle chuti javorový sirup 


Postup:

1. V míse smíchejte kefír, vejce, sirup či med, chia semínka, vanilku, sůl a kůru z citrónu. V druhé míse si připravte směs pohankové a pšeničné mouky, kukuřičného škrobu, kypřicího prášku a sody. Následně obě směsi krátce (!) promíchejte, aby se propojily.
2. Rozehřejte sendvičovač Sorento Plus s plotnami pro lívance a lžící na ně navrstvěte těsto. Opékejte 5-6 minut, následně lívanečky opatrně otočte a dopečte další asi 3 minuty dozlatova.
3. Servírujte ozdobené zakysanou smetanou, šlehačkou, tvarohem či bílým jogurtem, čerstvým ovocem a sirupem.