Kaštanovo–tvarohová bábovka s čokoládou

Kaštanovo–tvarohová bábovka s čokoládou

1 bábovka

90 minut

Kdo z nás v dětství nejedl bábovku jako by nebyl. Zavzpomínat na bezstarostné životní období můžete s receptem od soutěžící z akce Food blog roku 2021, Janky Kováčové. Ta připravila bábovku v netradičním pojetí – s kaštanovým pyré, hořkou čokoládou a tvarohem. Spojení těchto chutí k sobě dokonale ladí, přesvědčit se o tom můžete sami.

ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO

Suroviny:

100 g hořké čokolády
100 g másla
60 g moučkového cukru
130 g kaštanového pyré
2 vejce
50 ml mléka
100 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody bikarbony

TVAROHOVÉ TĚSTO

Suroviny:

120 g tvarohu
50 ml mléka
120 g másla
100 g moučkového cukru
70 g hladké mouky
70 g polohrubé mouky
2 vejce
1/2 balení prášku do pečiva

Postup:

1. Na tuto bábovku si udělejte každou část zvlášť, to znamená čokoládovou v jedné míse a tvarohovou ve druhé.
2. Připravte si bábovkovou formu, kterou pořádně vymažte máslem a vysypat můžete buď polohrubou moukou, nebo jemnou strouhankou. Poté zapněte troubu na 170 °C. 
3. Jako první si udělejte čokoládovou část. Je dobré mít všechny suroviny pokojové teploty. Máslo s cukrem šlehejte, dokud nezačne bělat a získávat našlehanou konzistenci. Potom přidejte vejce a šlehejte dál. Ve vodní lázni si nechte rozpustit čokoládu, jakmile vychladne, přidejte ji k ostatním surovinám a zašlehejte. Potom rozdrobte kaštanové pyré, přidejte mléko a šlehejte do hladké konzistence. 
4. Na konec vmíchejte mouku, smíchanou s práškem do pečiva a s jedlou sodou. 
5. Promíchejte a hned se pusťte do tvarohové části. Znovu vyšlehejte máslo s cukrem a žloutky do pěny. Přidejte tvaroh, mléko a promíchejte. Přidejte obě mouky, smíchané s práškem do pečiva a na konec vyšlehejte bílky na sníh, které opatrně a jemně vmíchejte do těsta. 
6. Do připravené formy střídavě přidávejte lžící oba druhy těsta. Vrch potom zarovnejte lžící a dejte péct do trouby na 170 °C. Po cca 20 ti minutách můžete přikrýt vrch alobalem, aby se nespálil. Bábovku pečte necelou hodinu a v průběhu pravidelně kontrolujte špejlí, zda je hotová. 
7. Na piknik ji můžete vzít jen tak suchou, je krásně vláčná a dobrá. Doma ji ještě můžete dozdobit čokoládou nebo posypat pečenými kaštany či jedlými květy.