Flíčky se slaninou

Flíčky se slaninou

 

6 porcí

 

60 minut

Tradiční české jídlo, které nikdy nezklame. Takzvané „šunkofleky“ připravíte jednoduše v pečence, ve které se vypečou pěkně dokřupava a zároveň se nevysuší. Pár surovin a takové parády. Obměňovat je můžete podle chuti – v sezoně přidejte trochu podušených lesních hub, vegetariáni mohou maso nahradit mírně předvařenou zeleninou. Na talíři samozřejmě nesmí chybět česká kyselá okurka.

Suroviny:

500 g vaječných nudlí (flíčků)

400 g slaniny

1 cibule

150 g tvrdého sýra (ementál, gouda)

2 lžíce sádla

600 ml vody

4 vejce

sůl a čerstvě mletý pepř

 

ETA Pečenka

hrnec

cedník

pánev

Postup:

1. Pečenku zapněte a nechte zhruba 15 minut nahřát. Mezitím uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu a sceďte je. Slaninu pokrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a pokrájejte najemno, sýr nastrouhejte také najemno.

 

2. Nakrájenou slaninu a cibuli opečte na pánvi na 1 lžíci sádla dozlatova. Zalijte je vodou a krátce povařte. Sceďte a vývar i slaninu s cibulí uchovejte.


3. Pečenku vymažte zbylým sádlem. Vejce lehce prošlehejte, osolte, opepřete a zalijte 1/3 zchladlého vývaru. V pečence smíchejte těstoviny s masem, zalijte vaječnou směsí a pečte 25–30 minut. Přilijte zhruba polovinu zbylého vývaru a zasypte sýrem. Nechte asi 8 minut dopéct dozlatova.