Arašídový cheesecake

Arašídový cheesecake

1 dort

180 minut

Jestli je něco typicky americké, tak je to cheesecake. Základem je tučný krémový sýr, který opravdu nikdy nenahradí žádný tvaroh (neděláme tvarohový dort, ale cheesecake) Věříme, že kdo do této doby nefandil podobným dezertům, tak si tento recept zamiluje. Recept vznikl ve spolupráci s food bloggerem a finalistou soutěže Peče celá země Janem Jirkou

Suroviny:

Arašídová pasta

120 g pražených solených arašídů
80 g cukr krupice 
15 g vody 
30 g mléčné čokolády (36% kakaa)

Korpus

65 g rozpuštěného másla
100 g máslových sušenek
100 g pražených solených arašídů
50 g lotusek (karamelizované sušenky) 

Krém

500 g krémového sýra (Philadelphia) 
10 g cukr krupice 
3 vejce velikosti M
65 g smetany ke šlehání 31 % 

Poleva

190 g zakysané smetany 
15 g cukr krystal  

Postup:

Arašídová pasta

1. Cukr s vodou dejte do hrnce a zahřejte na teplotu 121 stupňů.
2. Sejměte z plotny a hned přidejte ořechy a celou směs zamíchejte tak, aby se všechny ořechy obalily vzniklým karamelem. 
3. Obalené ořechy v cukru přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte vychladnout.
4. Vychladlou směs dejte do mixéru, přidejte čokoládu a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne pasta. 

Korpus

1. Oba druhy sušenek a arašídy rozdrťte v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem, nechejte chvíli zchladnout. 
2. Dno dortové formy (18 cm) vyložte pečicím papírem.
3. Směs ze sušenek a másla rozprostřete pomocí lžíce na dno a boky dortové formy.
4. Takto připravenou formu dejte na chvíli do mrazáku. 

Krém

1. Všechny ingredience vyndejte dostatečně dopředu z lednice, aby měly pokojovou teplotu. 
2. Troubu předehřejte na 180 stupňů, do spodní části umístěte hluboký plech. 
3. V míse robota smíchejte pomocí flexi metly (gumová) krémový sýr, cukr a připravenou arašídovou pastu. 
4. Po jednom vmíchejte vejce, další přidejte až tehdy, když se předchozí zcela zapracuje. Nakonec přidejte smetanu, opět promíchejte.
5. Krém vlijeme do připravené formy.  
6. Cheesecake vložte do trouby (střední poloha), do spodního plechu nalijte 1,2 l vroucí vody. 
7. Pečte na 180 stupňů 15 minut. Poté snižte teplotu na 120 stupňů a pečte dalších 60 minut. 
8. Dále si připravte polevu. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem, opatrně ji rozetřete po upečeném cheesecake a vraťte ho ještě na 15 min do trouby. 
9. Cheesecake nechejte vychladnout, poté ho dejte do lednice na 12 hodin a až poté sejměte dortovou formu. Hotový dort můžete ozdobit arašídy. 

Špaldová linecká kolečka