Vařte chytře

Vařte chytře

Že zdravé vaření nemůže být dobré? Ale kdepak. Máme pár chytrých návodů na dokonale zdravé dobroty pro všechny doma.

Moc dobře víte, že zdravé vaření už neznamená jen zeleninový salát a hubnoucí polévku. Jak to ale vysvětlit ostatním doma? Víte co? Nejlepší je nevysvětlovat nic. Prostě se pusťte do skvělých jídel. Nikdo přece nemusí vědět, že jsou hranolky dělané jen na kapce tuku a že ta dokonalá svíčková je rychlé jídlo z hrnce, že ne? 

Tajemstvím dobrých kuchařek je kromě dobrých surovin také to, že umí kouzlit s časem. Zatímco dřív maminky vypravily všechny do práce a do školy a měly celé dopoledne na to, aby uvařily dobrý oběd, dnes už žijeme úplně jinak. Z vaření se stává spíš svátek, dlouhé a složité pokrmy si necháváme na víkend nebo na slavnostní příležitosti a v kuchyni se většinou sejde celá rodina.  

Čokoládové tyčinky na svačinu vyměňte za domácí dobroty

Když ale nestihnete navařit, končí to většinou tak, že si na svačinu dáte čokoládovou tyčinku a kafe, k obědu meníčko z restaurace a večer stihnete ještě kebab nebo čínu z dovozu. Je to rychlé, dobré a čas od času to určitě neškodí. Ale. 

Představte si, že máte doma šikovné pomocníky, kteří vám s přípravami jídel pomůžou. Na svačinu tak můžete mít každý den domácí celozrnnou housku s tvarohovou pomazánkou, k obědu krémovou polévku a k večeři glazované kuře se zeleninou nebo klidně domácí paellu. Stačí jen vybavit kuchyň takovými spotřebiči, které ušetří čas a dovolí vám vařit kdykoliv se vám to hodí bez velkých příprav. 

Jak tedy vyzrát na chytré vaření? Zkuste pro letošek zařadit do svého denního režimu pár zásad. Uvidíte, že se za pár týdnů stanou vítanou rutinou. 

  • nevynechávejte snídani, svačinu, oběd ani večeři, 
  • chystejte si svačinky i obědy doma, 
  • mlsejte ovoce, zeleninu, pomazánky nebo domácí krekry, 
  • vařte si domácí jídlo, kdykoliv to je možné, 
  • vyzkoušejte domácí pekárnu a domácí pečivo, 
  • nahraďte smažení na pánvi smažením v horkovzdušné fritéze nebo vařením v páře, kdykoliv je to možné, 
  • ke každému jídlu přidejte talířek zeleniny, která vás díky vláknině zasytí na delší dobu a dodá potřebné mikroživiny.

Vybavte si kuchyň spotřebiči, které vaří za vás

Uvidíte, že držet se těchto pravidel není vůbec těžké. Stačí je mít na paměti. Pro lepší zapamatování v prvních dnech si můžete tyto zásady vytisknout a pověsit na místo, kde jej budete mít stále očích. Dobře vybavená kuchyň vám navíc pomůže všechny tyhle zásady dodržovat. Začít můžete třeba s varným robotem Leonardo, který si pamatuje vaše oblíbené recepty (nebo vám nabízí nové) a včas vás upozorní na suroviny, které je potřeba přidat nebo zpracovat. Prostě je jen nachystejte a řiďte se jeho pokyny. Krémové polévky, omáčky, maso i dezerty můžete dělat přímo v něm a podle jeho pokynů. Mezitím klidně můžete dělat s dětmi úkoly nebo si dát šálek kávy.

Kromě varného robota doporučujeme mít v kuchyni domácí pekárnu. Jednak si domácí pečivo brzy zamilujete, jednak vám pomůže také rychleji vykynout těsto nebo připravit domácí jogurt. A také budete dobře vědět, z jakých surovin a v jakém množství vaše domácí výrobky jsou. Žádné skryté tuky, cukry nebo dochucovadla.

Pro ty, kdo mají doma zatvrzelé „tukožrouty“, kteří nedají dopustit na mastný špek, smažák s hranolkami nebo bramborové lupínky, máme malý profesionální tip. Vyměňte klasickou fritézu za horkovzdušnou fritézu ETA Vital Fry, která umí pracovat i se lžičkou oleje. Uvidíte, že nikdo nic nepozná.

Podobné je to i s přípravou zeleniny a masa. Kdo ještě nevyzkoušel hrnce pro vaření v páře, je nejvyšší čas. Zelenina, ovoce, maso i ryby zůstanou šťavnaté a křehké, plné opravdových chutí. Není potřeba je pak moc dochucovat, solit ani podlévat máslem. Jsou totiž svěží a dobré.

Mezi chytré vybavení kuchyně patří také rýžovar ETA Granello. Jeho velkou výhodou je, že udržuje hotové pokrmy teplé, takže nevadí, když někdo přijde ke stolu později. Kromě rýže umí připravit také luštěniny, polévky nebo cereálie. To proto, že moc dobře víme, že vaše kuchyň není nafukovací. Jestli jste se až do teď vyhýbali salátům z černé čočky, mungo fazolím nebo cizrně kvůli dlouhé přípravě, můžete se do nich s radostí pustit. Rýžovar vám s nimi rád pomůže.

ETA TIP: Spokojenost někdy nemusí záviset na velkých věcech. Často stačí opravdu maličkost, která vám rozjasní den a zlepší náladu. Díky těmto jednoduchým deseti krokům, se budete cítit lépe.