Tutoriál míry a váhy: Jak s vážením na hrnky a lžičky?

Tutoriál míry a váhy: Jak s vážením na hrnky a lžičky?

Také občas narazíte v receptu na míru 1 hrnek a přemýšlíte, kolik to tak může být? A jaký hrnek správně zvolit, když recept pokračuje exaktním údajem ‒ třeba 2 vejce? Na digitální váze ETA Vital jsme nejčastější potraviny převážili.

Ideální mírou je hrnek o velikosti 200 ml. Vybírejte oválný bez zúžení, abyste snadno dokázali odhadnout jeho polovinu či čtvrtinu a váhu tak trefili co nejpřesněji. Pokud svému odhadu nevěříte, vyhraďte si jeden hrnek pouze k vaření a míry si na něm poznačte netoxickou trvanlivou fixou. Dle této měrky pak můžete odměřovat velmi přesně. Používáte-li často i jiné suroviny než z našeho seznamu, sami si je navažte. Nejprve zvažte prázdný hrnek a po jeho naplnění jej zvažte ještě jednou a jednoduše odečtěte váhu samotného hrnku.

 

Tekutiny


Vodu, mléko, olej a další tekuté suroviny v hrnku snadno odměříte. Odhadněte množství a přilévejte tekutinu, až hladina dosáhne pomyslné rysky.
 

 

Sypké suroviny


Váha surovin v 1 hrnku o objemu 200 ml:

120 g moučkového cukru
150 g krystalového cukru (krupicového i třtinového)
110 g hladké mouky
145 g hrubé mouky
230 g soli
180 g jáhel (a dalších menších zrnek obilovin)
120 g čočky (a dalších větších zrnek luštěnin)
200 g rýže
40 g těstovin

125 g mandlí

 

Váha surovin v 1 zarovnané kávové lžičce:

4 g moučkového cukru
5 g krystalového cukru (krupicového i třtinového)
4 g hladké mouky
4,5 g hrubé mouky
 7 g soli

 

Váha surovin v 1 zarovnané polévkové lžíci:

10 g moučkového cukru
11 g krystalového cukru (krupicového i třtinového)
9 g hladké mouky

10 g hrubé mouky
20 g soli