Grilovací speciál: Připravte si na grilu netradiční pochoutky

Grilovací speciál: Připravte si na grilu netradiční pochoutky

Také už vás nebaví grilovat pořád to samé dokola? Steaky, sýry a cukety jsou sice výborná záležitost, ale grilovací sezóna je dostatečně dlouhá na to, aby vám tyto speciality zevšedněly. Máme pro vás pořádnou várku inspirace. Co kdybychom vám řekli, že si můžete pochutnat třeba na grilovaném ovoci? Také se dozvíte, jak lze pomocí grilu redukovat plýtvání jídlem. A navíc vám prozradíme, jak na grilování bez námahy. Tak nažhavte grily a nebojte se experimentovat!

Kouzlo kontaktního grilu

Zahájení grilovací sezóny se neúprosně blíží, ale večery budou ještě nějakou dobu poměrně chladné. Jestli s grilováním nechcete čekat až do léta, omrkněte kontaktní grily. Mají mnoho výhod, díky kterým si je zamilujete.

  • Můžete se těšit na rychlou přípravu bez rozdělávání ohně nebo zdlouhavého předehřívání grilu.

  • Díky dvěma grilovacím deskám se pokrmy rovnoměrně propečou, a vy tak nemusíte u grilu nepřetržitě stát a suroviny obracet.

  • Nepřilnavý povrch si oblíbí i příznivci zdravého stravování. Grilujete s minimem přidaného tuku a maximem chuti. 

  • Grilované pochoutky nachystáte za každého počasí. 

  • Můžete grilovat, ať už jste kdekoliv, dokonce i v centru velkoměsta.

S kontaktním grilem je grilování jednodušší, rychlejší a dostupné pro kohokoliv. U nás najdete třeba model ETA GrilChef.

Umí to i váš sendvičovač?

Sendvičovače jsou často spojované pouze s přípravou zapečených toustů, což je obrovská škoda. Mají totiž mnohem větší potenciál, než si spousta lidí myslí. A hned vám prozradíme, jaká kouzla se s některými kousky dají dělat! 

Náš model ETA Sorento umí divy. Dostal totiž do vínku 6 druhů výměnných nepřilnavých desek, na kterých zvládnete nachystat vafle, lívance, dětské koláčky, panini, samozřejmě zmiňované tousty a to nejlepší – můžete na něm i grilovat!

Ačkoliv to může znít šíleně, věřte, že tato možnost vám přijde během každodenního života vhod. Pokud se rádi stravujete zdravě, můžete si během několika minut nachystat grilované maso s minimem přidaného tuku. Rychlá svačinka v podobě grilované zeleniny s dipem zní taky skvěle! V létě zase oceníte, že nemusíte v tropických teplotách stát u nažhaveného grilu. A když vás v chladných měsících přepadne chuť na grilované dobroty, stačí jen vytáhnout Sorento a máte hotovo!

ETA TIP: Grilování v kontaktních grilech či sendvičovačích je ideální pro všechny, kteří nemají rádi charakteristickou kouřovou chuť, ale nechtějí si odpírat grilované dobroty! 

Překvapte své chuťové pohárky

Co patří mezi vaše nejoblíbenější grilované pochoutky? Vybavil se vám hned napoprvé dobře propečený steak, šťavnatý burger, táhnoucí se sýr nebo třeba křupavá zelenina ze zahrádky? Ačkoliv se jedná o oblíbené lahůdky, grilovací sezóna je poměrně dlouhá a člověk se těmito dobrotami snadno přejí. Proto zkuste letos experimentovat a zkoušet netradiční speciality.

Jedním z nečekaně chutných tipů je grilované ovoce, které nabízí bohatou a intenzivní chuťovou paletu. Cukry z ovoce díky tepelné úpravě zkaramelizují a dodají jídlu nový rozměr! Vyzkoušejte například grilované broskve, z nichž následně vyrobíte výbornou salsu. Ta perfektně chutná ke kuřecímu masu – a můžete podávat zmodernizovanou verzi kontroverzní české retro klasiky (ano, máme namysli kuře s broskví). Stejně tak lze ugrilovat nektarinky. Pár minutek je nechte na grilu a následně přidejte k římskému salátu s fetou – tato osvěžující dobrota vám bodne především v horkých dnech. Další lahůdku představuje grilovaný ananas nebo třeba banán s čokoládou.

Milovníky pikantních jídel by mohly zaujmout třeba grilované jalapeños plněné čerstvým sýrem. Na marinovaném tofu z grilu si pochutnají nejen příznivci rostlinné stravy, ale i masožrouti. Pokud chystáte grilovačku s přáteli a chcete se vytáhnout, udělejte ji tentokrát například v mexickém stylu – překvapte je domácí Frozen Margaritou a grilovanou quesadillou.

Nebojte se objevovat nové chutě a uvidíte, že se během letošní grilovací sezóny stanete mistrem grilu.

Neplýtvejte, grilujte

A jestliže vám záleží na naší planetě a snažíte se minimalizovat plýtvání jídlem, pak pro vás máme pár nápadů, díky nimž jej alespoň trochu omezíte.

Pečivo, které už není zrovna v nejlepší kondici, rozhodně nevyhazujte! Z chleba si připravte křupavý sendvič, starší bagety poslouží k přípravě provizorního panini a zázraky uděláte i s ne zrovna čerstvými donuty – vložte je na pár minut do sendvičovače či grilu a budou chutnat, jako byste je přinesli teplé z obchodu. 

Co vy a pizza? Patříte do týmu, který ji spořádá celou, nebo po vás zůstanou okraje? Jestli se řadíte spíše k druhé skupině, až si příště objednáte vaši oblíbenou, nejprve odkrojte okraje, a až si vychutnáte střed, udělejte si grilované pizza křupky! Pizzové kůrky, které by jinak skončily v koši, proměňte na grilu v křupavé a chutné dobroty. Stačí je posypat sýrem, potřít česnekovým olejem nebo přidat trochu bylinek a nechat na horkém grilu. Italové by vás jistě nepochválili, ale během malé chvilky budete mít perfektní svačinu nebo zobání k vínu. 

Sečteno a podtrženo

Nečekejte na léto a pusťte se do grilování už teď. Vyzkoušejte novou grilovací výbavu, postupy i suroviny! Uvidíte, že když popustíte uzdu své fanzatii, vykouzlíte gastronomický zážitek i u vás doma. Tak do toho. My vám přejeme dobrou chuť!