Šarlota s ovocem

Šarlota s ovocem

1 dort

1 hodina 15 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

1 balení cukrářských nebo domácích piškotů

sezónní ovoce a květy na ozdobu

KRÉM:
1 vanilkový lusk
320 ml mléka  
3 žloutky  
50 g cukru krupice  
20 g kukuřičného škrobu  
20 g mouky  
70 g bílé čokolády  
100 g másla  
300 g crème fraîche  
2 plátky želatiny  
200 ml smetany 33%

Příslušenství:

míchací hák  
metla

Postup:

1. Do nádoby vložte míchací hák.  
2. Přidejte 320 ml mléka a podélně rozkrojený 1 vanilkový lusk.   
3. Vařte 3 minuty / 80 °C / rychlost 1.   
4. Přendejte stranou, přikryjte potravinovou fólií a nechte odležet 15 minut.  
5. Do nádoby vložte metlu.  
6. Přidejte 3 žloutky, 50 g cukru krupice, 20 g kukuřičného škrobu a 20 g mouky.  
7. Šlehejte 1 minutu / rychlost 4.  
8. Vyjměte metlu a vložte míchací hák.  
9. Přilijte připravené mléko a vařte 2 minuty / 100 °C / rychlost 1.  
10. Vyndejte vanilkový lusk a vložte 70 g bílé čokolády.  
11. Míchejte 1,5 minuty / rychlost 2 (do rozpuštění čokolády).  
12. Přendejte stranou do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte mírně zchladit.  
13. Do nádoby vložte nože.   
14. Přidejte 100 g másla.  
15. Sekejte 30 sekund / rychlost 4.  
16. Hladký krém vložte přikrytý do lednice a nechte vychladit.  
17. Stranou nechte nabobtnat 2 plátky želatiny dle návodu.  
18. Zahřejte 20 ml smetany a rozpusťte v ní nabobtnanou želatinu.  
19. Do nádoby vložte metlu.  
20. Přidejte 300 g crème fraîche a zbylých 180 ml smetany bez želatiny.  
21. Šlehejte 15 sekund / rychlost 3.  
22. Přidejte smetanu s rozpuštěnou želatinou.  
23. Šlehejte 7 minut / rychlost 3.  
24. Hotový krém spojte s krémem v lednici.  
25. Šlehejte 15 sekund / rychlost 4.  
26. Dortovou formu vyložte cukrářskými piškoty a přidejte 1/2 krému.  
27. Proložte jednou vrstvou cukrářských piškotů.   
28. Posypte nakrájeným ovocem a přidejte zbylý krém.  
29. Vršek dortu posypte zbylým ovocem, květy a dekorujte dle vaší fantazie.  
30. Hotovou Šarlotu nechte 4 hodiny chladit.