Rýžový nákyp

Rýžový nákyp

1 pekáč

120 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

400 g kulatozrnné rýže  
1,5 l mléka 
50 g másla 
3 vejce 
30 g cukru 
1/2 lžičky vanilkové pasty 
 
NÁPLŇ: 
4 jablka 
1/2 lžičky skořice 
2 lžíce cukru

Příslušenství:

soustava na strouhání
míchací hák
metla

Postup:

1. Do nádoby vložte soustavu na strouhání. 
2. Nastrouhejte oloupaná jablka rychlostí 5. 
3. Dejte stranou. 
4. Do nádoby vložte míchací hák. 
5. Přidejte lžíci másla a rýži. 
6. Vařte 1 minutu / 100 °C / rychlost 1. 
7. Zalijte 1,5 l mléka a vařte 40 minut / 100 °C / rychlost 2. 
8. Nechte vychladnout. 
9. Do čisté nádoby vložte metlu. 
10. Přidejte povolené máslo, 3 žloutky, 1/2 lžičky vanilkové pasty a cukr. 
11. Šlehejte 2 minuty / rychlost 3. 
12. Vmíchejte do rýžové kaše. 
13. Do nádoby vložte metlu. 
14. Přidejte bílky a šlehejte 5 minut / rychlost 4. 
15. Zlehka vmíchejte do rýžové kaše. 
16. Pekáč si vymažte máslem dejte na dno ½ rýžové kaše. 
17. Posypte strouhanými jablky, skořicí a cukrem. 
18. Přidejte zbylou rýžovou kaši. 
19. Pečte 40 minut / 160 °C, dle výšky pekáčku.