Mazanec

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
75 g cukru
80 g rozpuštěného másla
2 žloutky
200 ml mléka
21 g čerstvého droždí
špetka soli
špetka vanilky
citrónová kůra
hrst rozinek namočených v rumu
hrst nasekaných vlašských ořechů
vejce na potření
Příslušenství:
nože
Postup:
1. Do nádoby vložte nože.
2. Přidejte 200 ml mléka, 75 g cukru a 21 g čerstvého droždí.
3. Zahřívejte 3 minuty / 37 °C / rychlost 1.
4. Nechte vzejít kvásek 15 minut.
5. Do nádoby přidejte 500 g polohrubé mouky, 80 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, špetku soli, špetku vanilky, citrónovou kůru, hrst rozinek namočených v rumu a hrst nasekaných vlašských ořechů.
6. Šlehejte 1,5 minuty / rychlost 1.
7. Dopracujte ručně do vláčného těsta.
8. Nechte kynout 4 hodiny, po 2 hodinách těsto prohněťte.
9. Vytvarujte mazanec a nechte ještě 20 minut kynout.
10. Potřete rozšlehaným vejcem a ostrým nožem nařízněte kříž.
11. Pečte 45 minut / 180 °C.