Mazanec

Mazanec

1 velký / 2 menší mazance

5 hodin a 45 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

500 g polohrubé mouky
75 g cukru
80 g rozpuštěného másla
2 žloutky 
200 ml mléka
21 g čerstvého droždí
špetka soli
špetka vanilky
citrónová kůra
hrst rozinek namočených v rumu
hrst nasekaných vlašských ořechů
vejce na potření

Příslušenství:

nože

Postup:

1. Do nádoby vložte nože.  
2. Přidejte 200 ml mléka, 75 g cukru a 21 g čerstvého droždí.  
3. Zahřívejte 3 minuty / 37 °C / rychlost 1.  
4. Nechte vzejít kvásek 15 minut.  
5. Do nádoby přidejte 500 g polohrubé mouky, 80 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, špetku soli, špetku vanilky, citrónovou kůru, hrst rozinek namočených v rumu a hrst nasekaných vlašských ořechů.   
6. Šlehejte 1,5 minuty / rychlost 1.  
7. Dopracujte ručně do vláčného těsta.  
8. Nechte kynout 4 hodiny, po 2 hodinách těsto prohněťte.  
9. Vytvarujte mazanec a nechte ještě 20 minut kynout.  
10. Potřete rozšlehaným vejcem a ostrým nožem nařízněte kříž.  
11. Pečte 45 minut / 180 °C.