Máslová veka

Suroviny:
500 g hladké mouky
20 g kvasnic
300 ml vlažného mléka
10 g soli
½ kávové lžičky cukru
80 g rozpuštěného másla
vejce na potření
Příslušenství:
metla
Postup:
1. Do nádoby vložte metlu.
2. Odvažte do nádoby veškeré ingredience: 500 g hladké mouky, 20 g kvasnic, 300 ml vlažného mléka, 10 g soli, ½ kávové lžičky cukru a 80 g rozpuštěného másla.
3. Šlehejte 7 minut / rychlost 1.
4. Dopracujte ručně v hladké a pružné těsto.
5. Nechte vykynout do dvojnásobného objemu.
6. Těsto rozdělte na dva díly.
7. Na pečícím papíru 1 díl těsta roztáhněte na obdélník 30*20 cm.
8. Okraje zahněte ze všech stran dovnitř cca 2 cm.
9. Smotejte do ruličky a nechte znovu kynout cca 20 min.
10. S druhým dílem těsta postupujte stejně.
11. Vykynuté veky potřete rozšlehaným vejcem a pečte 180 °C 25-30 minut.