Losos se sýrovou omáčkou

Losos se sýrovou omáčkou

4 porce

45 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

600 g lososa, filet, čerstvý, bez kůže a kostí
50 g citrónové šťávy
sůl
pepř
500 g vody
2 kusy šalotky
10 g másla
300 g bílých žampionů, čerstvých, nakrájených na čtvrtky
50 g bílého vína, suché
150 g smetany
200 g smetanového sýru
1 vrchovatá čajová lžička citrónové kůry, nastrouhané
2 špetky muškatového oříšku, nastrouhaného
2 špetky cukru

Příslušenství:

sekací nože

Postup:

1. Opláchněte si lososové filety, pokapejte citrónovou šťávou, osolte, opepřete, položte na máslem omaštěný alobal a zabalte v úhledný balíček.
2. Do mísy na páru vložte balíček s lososem.
3. Do mixovací nádoby nalijte vodu, uzavřete víkem, položte mísu na víko a vařte 20 minut v páře. 
4. Po uvaření přendejte lososa do teplého pekáče (udržujte teplotu 50–75 °C) a vyprázdněte mixovací nádobu.
5. Do mixovací nádoby vložte šalotku a sekejte nadrobno 5 sek./rychlost 5.
6. Přidejte máslo a duste 4 min./100 °C/rychlost 2.
7. Přidejte jednu polovinu žampiónů, bílé víno, smetanu, smetanový sýr a vařte 5 min./90 °C/rychlost 2.
8. Přidejte zbytek žampiónů, citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře a vařte další 5 min./90 °C/rychlost 1.