Lasagne

Lasagne

1 pekáč

150 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

plátky těstovin

BOLOŇSKÁ OMÁČKA:
400 g mletého masa mix
1 cibule
2 stroužky česneku
3 mrkve
2 petržele
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
250 ml rajčatového pyré
100ml suchého červeného vína
hrst bazalky
4 lžíce olivového oleje

BEŠAMEL:
40 g hladké mouky
50 g másla
400–500 ml mléka
100 g strouhaného parmazánu
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř

150 g strouhané mozzarelly
150 g parmazánu

Příslušenství:

Nástavec na strouhání
Míchací hák
Nože

Postup:

1.    Do nádoby vložte nástavec na strouhání.
2.    Oloupejte petržel a mrkev.
3.    Strouhejte rychlostí 5 a poté dejte stranou.
4.    Do nádoby vložte nože. Přidejte oloupanou a přepůlenou cibuli.
5.    Sekejte 10 sekund/ rychlost 5.
6.    Vyjměte nože a vložte míchací hák. Přidejte 4 lžíce oleje. 
7.    Restujte 8 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
8.    Přidejte na plátky nakrájené 2 stroužky česneku a nastrouhanou zeleninu.
9.    Restujte 5 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
10.    Přidejte 400 g mletého masa a koření.
11.    Restujte 5 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
12.    Přidejte 100 ml vína.
13.    Restujte 8 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
14.    Přidejte 250 ml rajčatového pyré a 200 ml vody.
15.    Vařte 50 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
16.    Dejte stranou vychladnout.
17.    Do nádoby vložte míchací hák.
18.    Přidejte 50 g másla a vařte 2 minuty/100 °C/rychlost 1.
19.    Přidejte 40 g mouky a vařte 5 minut/100 °C/rychlost 2.
20.    Postupně přilejte 400-500 ml mléka.
21.    Vařte 5 minut/100 °C/rychlost 2. 
22.    Přidejte 100 g strouhaného sýra a muškátový oříšek.
23.    Vařte 1 minutu/ 100 °C/ rychlost 1.
24.    Dochuťte solí a pepřem.
25.    Pekáček na lasagně plňte tak, že na dno dáte boloňskou omáčku, pak pláty těstovin.
26.    Ty potřete bešamelem a posypte sýry. Vrstvení opakujte, dokud máte náplň. 
27.    Vložte do rozehřáté trouby 180 °C/ 40 minut.