Lasagne

Suroviny:
plátky těstovin
BOLOŇSKÁ OMÁČKA:
400 g mletého masa mix
1 cibule
2 stroužky česneku
3 mrkve
2 petržele
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
250 ml rajčatového pyré
100ml suchého červeného vína
hrst bazalky
4 lžíce olivového oleje
BEŠAMEL:
40 g hladké mouky
50 g másla
400–500 ml mléka
100 g strouhaného parmazánu
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř
150 g strouhané mozzarelly
150 g parmazánu
Příslušenství:
Nástavec na strouhání
Míchací hák
Nože
Postup:
1. Do nádoby vložte nástavec na strouhání.
2. Oloupejte petržel a mrkev.
3. Strouhejte rychlostí 5 a poté dejte stranou.
4. Do nádoby vložte nože. Přidejte oloupanou a přepůlenou cibuli.
5. Sekejte 10 sekund/ rychlost 5.
6. Vyjměte nože a vložte míchací hák. Přidejte 4 lžíce oleje.
7. Restujte 8 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
8. Přidejte na plátky nakrájené 2 stroužky česneku a nastrouhanou zeleninu.
9. Restujte 5 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
10. Přidejte 400 g mletého masa a koření.
11. Restujte 5 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
12. Přidejte 100 ml vína.
13. Restujte 8 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
14. Přidejte 250 ml rajčatového pyré a 200 ml vody.
15. Vařte 50 minut/ 100 °C/ rychlost 1.
16. Dejte stranou vychladnout.
17. Do nádoby vložte míchací hák.
18. Přidejte 50 g másla a vařte 2 minuty/100 °C/rychlost 1.
19. Přidejte 40 g mouky a vařte 5 minut/100 °C/rychlost 2.
20. Postupně přilejte 400-500 ml mléka.
21. Vařte 5 minut/100 °C/rychlost 2.
22. Přidejte 100 g strouhaného sýra a muškátový oříšek.
23. Vařte 1 minutu/ 100 °C/ rychlost 1.
24. Dochuťte solí a pepřem.
25. Pekáček na lasagně plňte tak, že na dno dáte boloňskou omáčku, pak pláty těstovin.
26. Ty potřete bešamelem a posypte sýry. Vrstvení opakujte, dokud máte náplň.
27. Vložte do rozehřáté trouby 180 °C/ 40 minut.