Kynutá vánočka

Kynutá vánočka

1 vánočka

135 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
100 g cukr krystal
200 g změklého másla
250 ml mléka
1 kostka droždí
2 žloutky
špetka citrónové kůry
1 lžíce rumu
vejce na potření 
hrst mandlových lupínků

Příslušenství:

Metla

Postup:

1.    Do nádoby vložte metlu.
2.    Vložte 250 ml mléka, 100 g cukru a 1 kostku droždí. 
3.    Zahřejte na 10 minut/ 45 °C/ rychlost 1.
4.    Přidejte 300 g pol. mouky, 300 hl. mouky, 200 g másla, 2 žloutky, špetku citronové kůry, a lžíci rumu.
5.    Šlehejte 15 sekund/ rychlost 1.
6.    Prohněťte v rukou a dejte těsto na teplé místo.
7.    Po zdvojnásobení objemu těsto rozdělte na devět dílů a upleťte vánočku.
8.    Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. 
9.    Dejte péct na 45 min/ 160 °C.