Kváskový mrkvový chléb

Kváskový mrkvový chléb

1 bochník

>170 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

120 g žitného rozkvasu v poměru 1:2:2
350 g mrkvového pyré
350 g pšeničné hladké mouky
10 g soli
10 g ovesných vloček jemně mletých 

Příslušenství:

Metla

Postup:

1. Do nádoby vložte metlu. 
2. Přidejte 350 g pšeničné hladké mouky a 350 g mrkvového pyré. Nechte 1 hodinu probíhat autolýzu.  
3. Přidejte 120 g žitného rozkvasu 1:2:2, 10 g soli a 10 g ovesných vloček jemně mletých. 
4. Šlehejte 30 sekund / rychlost 2. 
5. Poté těsto ručně propracujte a dejte na 1 hodinu stranou. 
6. Po hodině těsto několikrát přeložte a opět dejte na hodinu stranou. 
7. Opakujte dvakrát. 
8. Těsto smotejte do chleba a vložte do vysypané ošatky. 
9. Zabalte chleba do sáčku a vložte na 10 hodin do lednice. 
10. Hotový chleba přendejte do předehřátého litinového pekáče. 
11. Pečte v předehřáté troubě na 250 °C / 50 minut. Pak stáhněte teplotu na 210 °C a pečte dalších 15 minut.