Kváskový mrkvový chléb

Suroviny:
120 g žitného rozkvasu v poměru 1:2:2
350 g mrkvového pyré
350 g pšeničné hladké mouky
10 g soli
10 g ovesných vloček jemně mletých
Příslušenství:
Metla
Postup:
1. Do nádoby vložte metlu.
2. Přidejte 350 g pšeničné hladké mouky a 350 g mrkvového pyré. Nechte 1 hodinu probíhat autolýzu.
3. Přidejte 120 g žitného rozkvasu 1:2:2, 10 g soli a 10 g ovesných vloček jemně mletých.
4. Šlehejte 30 sekund / rychlost 2.
5. Poté těsto ručně propracujte a dejte na 1 hodinu stranou.
6. Po hodině těsto několikrát přeložte a opět dejte na hodinu stranou.
7. Opakujte dvakrát.
8. Těsto smotejte do chleba a vložte do vysypané ošatky.
9. Zabalte chleba do sáčku a vložte na 10 hodin do lednice.
10. Hotový chleba přendejte do předehřátého litinového pekáče.
11. Pečte v předehřáté troubě na 250 °C / 50 minut. Pak stáhněte teplotu na 210 °C a pečte dalších 15 minut.