Kmínový chléb

Kmínový chléb

1 bochník

150 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

500 g chlebové mouky 
1 lžička soli 
1 lžička kmínu 
dle chuti semínka 

KVÁSEK: 
30 ml mléka 
1 kostka droždí 
1 lžička cukru 

Příslušenství:

Metla

Postup:

1. Do nádoby vložte metlu. 
2. Přidejte 30 ml mléka, 1 rozdrobenou kostku droždí a 1 lžičku cukru. 
3. Šleháme 2-3 minuty / 37 °C / rychlost 2. 
4. Nechte 10 minut vzejít kvásek. 
5. Přidejte 500 g chlebové mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku kmínu, semínka dle chuti a šlehejte 2 minuty / rychlost 2. 
6. Těsto přendejte na vál a dopracujte ručně, přikryjte a nechte 50-60 minut kynout. 
7. Vytvarujte bochník a uprostřed nařízněte do kříže. Potřete vodou a posypte kmínem. 
8. Pečte na pečícím papíře na 180 °C / 60-80 minut.