Dýňový koláč

Dýňový koláč

1 koláč

110 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

TĚSTO:
300 g hladké mouky 
200 g povoleného másla 
50 g cukru 
1 vejce 
1 lžička perníkového koření 
špetka soli 
 
NÁPLŇ:
400 g dýňového pyré  
50 g cukru 
1 vejce 
špetka skořice 
špetka kardamomu 
250 g tvarohu 
 
DROBENKA:
200 g ořechů 
100 g medu 
špetka soli 
50 g másla

Příslušenství:

nože
metla

Postup:

1. Do nádoby vložte metlu. 
2. Vložte sypké suroviny na těsto - 300 g mouky, 50 g cukru, lžičku perníkového koření a špetku soli. 
3. Míchejte 10 sekund / rychlost 2. 
4. Přidejte 200 g povoleného másla a vajíčko. Nechte uhníst těsto.  
5. Hnětení 2 minuty / rychlost 2. 
6. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. 
7. Mezitím si připravte náplň do koláče. 
8. Do čisté nádoby vložte nože. Přidejte uvařenou dýni a sekejte 20 sekund / rychlost 5. 
9. Přidejte 50 g cukru, vejce, 250 g tvarohu, špetku skořice a špetku kardamomu. Sekejte. 
10. Sekejte 20 sekund / rychlost 3. 
11. Náplň odložte stranou a připravte si ořechovou drobenku.  
12. Do čisté nádoby vložte nože. Přidejte 200 g ořechů a sekejte 15 sekund / rychlost 6. 
13. Vyjměte nože a vložte metlu. Přidejte 100 g medu, 50 g másla a špetku soli.
14. Šlehejte 1 minutu / rychlost 2. 
16. Koláčovou formu vyložte rozváleným těstem. Dno těsta párkrát propíchněte vidličkou. 
17. Přidejte náplň a posypte drobenkou.  
18. Pečte 20–30 minut / 180 °C (dle výšky koláče).