Domácí bílý jogurt

Suroviny:
1000 g plnotučného mléka
120 g bílého jogurtu, min. 1,8 % tuku
50 g sušeného mléka
Příslušenství:
metlička
stěrka
Postup:
1. Do mixovací nádoby nasaďte šlehací metlu.
2. Přidejte plnotučné mléko, bílý jogurt, sušené mléko a hřejte 7 min./50 °C/rychlost 3.
3. Jogurtovou směs přendejte do osmi vzduchotěsných nádob nebo do malých zavařovacích sklenic a zabalte je ihned do deky pro udržení teploty. Sklenice nechte zabalené minimálně 8 - 10 hodin při pokojové teplotě a před podáváním nechte vychladit v chladničce.
ETA TIP: Mixovací nádobu, metličku i odměrku před přípravou pečlivě umyjte. Skleničky nejlépe vyvařte. Pro dosažení správné struktury jogurtu je nezbytné udržovat jogurt v teple a v klidu během jeho inkubační doby. Čím chladnější bude teplota v místnosti, tím delší bude inkubační doba jogurtu. Ve velmi teplém prostředí bude stačit pro inkubaci 8-10 hoding. Pro kyselejší jogurt potřebujeme delší inkubační dobu.