Cizrnová pomazánka

Cizrnová pomazánka

4 porce

50 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

250 g suché bílé cizrny        
1500 g vody
30 g sezamových semínek             
2 stroužky česneku 
60 g sušených rajčat
20 g sezamového panenského oleje                     
60 g olivového oleje 
50 g citrónové šťávy 
1 čajová lžička soli 
1 čajová lžička červené sladké papriky                         
pepř černý, mletý, kayenský, podle chuti

Příslušenství:

mixovací nože
metlička
stěrka

Postup:

1. Do mísy vložte cizrnu, přidejte 500 g vody a nechejte nabobtnat 6–8 hodin. Poté nechejte cizrnu okapat.                                                                              
2. Sezam vložte do mixovací nádoby s metličkou a pražte 6 min./rychlostí č.1. 
3. Vyměňte metličku za mixovací nože a melte na prášek 30 sek./rychlost č.9. Přendejte do misky a odložte stranou.                                                              

4. Do mixovací nádoby vložte cizrnu a přidejte 1000 g vody a vařte 40 min./100°C/ rychlost č.1.                                                                                                    
5. Sceďte vyvařenou vodu do mísy a odložte stranou. Cizrnu ponechte ve varné míse.
6. Nasaďte metličku. Přidejte 100 g kapaliny, v níž se cizrna vařila, a stroužky česneku a míchejte 1 min./rychlost č.7.                                                           
7. Přidejte rozemletý sezam a zbytek surovin, míchejte 30 sek./rychlost č.4. Pomáhejte si stěrkou.