Cizrnová pomazánka

Suroviny:
250 g suché bílé cizrny
1500 g vody
30 g sezamových semínek
2 stroužky česneku
60 g sušených rajčat
20 g sezamového panenského oleje
60 g olivového oleje
50 g citrónové šťávy
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička červené sladké papriky
pepř černý, mletý, kayenský, podle chuti
Příslušenství:
mixovací nože
metlička
stěrka
Postup:
1. Do mísy vložte cizrnu, přidejte 500 g vody a nechejte nabobtnat 6–8 hodin. Poté nechejte cizrnu okapat.
2. Sezam vložte do mixovací nádoby s metličkou a pražte 6 min./rychlostí č.1.
3. Vyměňte metličku za mixovací nože a melte na prášek 30 sek./rychlost č.9. Přendejte do misky a odložte stranou.
4. Do mixovací nádoby vložte cizrnu a přidejte 1000 g vody a vařte 40 min./100°C/ rychlost č.1.
5. Sceďte vyvařenou vodu do mísy a odložte stranou. Cizrnu ponechte ve varné míse.
6. Nasaďte metličku. Přidejte 100 g kapaliny, v níž se cizrna vařila, a stroužky česneku a míchejte 1 min./rychlost č.7.
7. Přidejte rozemletý sezam a zbytek surovin, míchejte 30 sek./rychlost č.4. Pomáhejte si stěrkou.