Citrónová tartaletka

Citrónová tartaletka

6 porcí

80 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

250 g hladké mouky
1 vejce+1 žloutek
125 g změklého másla
125 g moučkového cukru
špetka soli
špetka citrónové kůry

Náplň
400 ml mléka
5-6 žloutků
120 g cukru krupice
30 g kukuřičného škrobu
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce citrónové šťávy
kůra z 1/2 citrónu

Sníh
2 bílky
100 g cukru
1/2 lžíce citrónové šťávy
 

Příslušenství:

Metla
Míchací hák

Postup:

1. Do nádoby vložte metlu. 
2. Přidejte všechny ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 1 vejce + 1 žloutek, 125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, špetku soli a špetku citrónové kůry. 
3. Šlehejte 2 minuty / rychlost 3. 
4. Vzniklé těsto přendejte do uzavíratelné krabičky. 
5. Dejte na 20 minut odležet do lednice. 
6. Vyplňte těstem formičky na tartaletky. 
7. Dejte znovu chladit na 15 minut. 
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C do růžova. 
9. Upečené košíčky nechte vychladnout. 
10. Do nádoby vložte míchací hák. 
11. Přidejte 400 ml mléka, 2 lžíce citrónové šťávy a kůru z ½ citrónu. 
12. Vařte 15 sekund / 100 °C / rychlost 1. 
13. Přidejte rozšlehaných 5-6 žloutků se 120 g cukru krupice a 30 g kukuřičného škrobu. 
14. Vařte 2-3 minuty / 100 °C / rychlost 2. 
15. Krém nechte vychladnout a pak do něj opatrně vmíchejte vyšlehanou šlehačku z 200 ml smetany ke šlehání. 
16. Připravte si bílkový krém. 
17. Do nádoby vložte metlu. 
18. Přidejte 2 bílky a šlehejte 3 minuty / rychlost 4. 
19. Po minutě přidejte 50 g cukru a následně zbylých 50 g cukru. 
20. Do hotového sněhového krému zlehka vmíchejte 1/2 lžíce citrónové šťávy. 
21. Upečený košíček plňte krémem a ozdobte bílkovým krémem.