Cheddarová omáčka

Cheddarová omáčka

3 porce

20 minut
 

ověřený recept

 

        

Suroviny:

50 g másla 
2 lžíce hladké mouky 
200 ml mléka 
100–200 ml smetany 
100 g cheddaru 
špetka muškátového oříšku 
sůl, pepř 

Příslušenství:

Míchací hák
Sestava na strouhání

Postup:

1. Do nádoby vložte sestavu na strouhání. 
2. 100 g cheddaru nastrouhejte rychlostí 5. 
3. Nastrouhaný cheddar dejte stranou. Do nádoby vložte míchací hák. 
4. Přidejte 50 g másla a zahřívejte 2 minuty / 100 °C / rychlost 1. 
5. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a restujte 5 minut / 100 °C / rychlost 2. 
6. Přilévejte 200 ml mléka a následně 100-200 ml smetany. 
7. Vařte 5 minut / 100 °C / rychlost 2. 
8. Přidejte nastrouhaný sýr a špetku muškátového oříšku. 
9. Naposledy povařte 1–2 minuty / 100 °C / rychlost 1. 
10. Dochuťte solí a pepřem.